Toeschiet reflexen & scheetjes.

Voor degene die mij volgen op instagram is het geen verrassing. Thiago slaapt heel slecht. Ik schrijf dit stuk omdat ik hoop dat ik er andere moeders mee kan helpen. Al is het er maar één.

dsc_6811

Thiago is nu bijna 7 weken en dus al 7 weken slapen wij erg slecht. Hij komt erg vaak voor een voeding en is ook erg onrustig. Tussendoor slaapt hij kort. Soms 1 uur en soms slaapt hij met een beetje geluk 3 uur aan een stuk. Nooit echt langer. Het onrustige uit zich in kreunen, slikken en overstrekken. Alles hebben we al geprobeerd. Inbakeren. Kolven en via de fles geven. In bad doen voor het slapengaan. Papjes. Nutrilon A.R. Maar niets leek dé oplossing.

Dat breekt op. Vooral omdat ik borstvoeding geef en dus alles op mij aan komt. Mijn moederhart vertelde me al wel eerder dat er iets niet goed zat en dus ben ik er al voor bij de huisarts geweest en bij het consultatiebureau. Het vermoedden was: ‘verborgen reflux’

We kregen tips mee zoals melk afkolven en mengen met nutriton. Je hebt dan een papje en dat moest ik hem geven via een lepel voordat ik hem aanlegde zodat zijn voeding wat zwaarder zou vallen en dus minder snel omhoog zou moeten komen. (let op, hij was toen 4,5 week en eten van een lepel was iets dat hij in de baarmoeder nou nét niet geleerd had…) Geen succes en na 2 dagen ben ik zelf gestopt omdat het niet goed voelde.

Ook moesten we hem na iedere voeding 20 minuten rechtop houden voordat we hem neerleggen. Zo kan zijn eten zakken en is de productie van maagzuur aanmaken zo goed als gestopt als we hem weer neerleggen. Dit lijkt wel te werken. Hij is rustiger als we hem nu neerleggen na zijn voeding.

Het volgende advies was maar dat ik moest stoppen met borstvoeding. Dit zodat hij flessen Nutrilon A.R kon krijgen en zodat manlief meer kon overnemen en ik dus meer rust kreeg. Dat vond ik lastig juist omdat het zo lekker gaat met de borstvoeding.  Heb dat dus ook niet gelijk gedaan en daar ben ik nu 2 weken later toch wel blij mee.

Ondanks de tips werden de nachten er niet beter op. En na dinsdag weer een hele slechte nacht te hebben gehad en ik ieder uur van de klok heb gezien, heb ik de volgende stap genomen. Ik heb een afspraak gemaakt bij een Osteopaat en daar zijn we dus gisteren geweest.

Daar werd veel duidelijk. Wat de huisarts én het consultatiebureau me blijkbaar niet gelijk konden vertellen kon deze beste man dat gelukkig wel. Thiago krijgt tijdens het drinken te veel lucht binnen. Dit komt omdat mijn toeschiet reflex te snel is (en dan bedoel ik echt dat als Thiago even los laat de stralen eruit spuiten) We lieten hem altijd wel een boertje doen maar nooit echt uitgebreid. Blijkbaar kan hij dan toch niet al zijn lucht kwijt en dit blijft in zijn maagje zitten. Reflux wordt bij hem ook veroorzaakt door dit probleem. Ook de vele scheetjes en het kreunen komen door de lucht in zijn buikje die eruit moet. De reden waarom hij s’nachts zo vaak én steeds maar kort drinkt is omdat zijn maagje zich steeds voor een groot gedeelte vult met lucht. Zodra dit eindelijk door middel van scheetjes of een boertje eruit is, heeft hij dus weer honger omdat zijn maagje dan ineens zo leeg is.

Heel logisch eigenlijk en toch hebben we er totaal niet aan gedacht. Het had dus ook helemaal niet opgelost kunnen worden met papjes of kunst voeding. De oplossing ligt hem in het zorgen dat mijn toeschiet reflex minder is en goed laten boeren! En ik hoop echt dat we hiermee zorgen dat nachten iets langer gaan worden.

Hopelijk heeft iemand hier iets aan. Of is er iemand die dit juist herkent en waarbij het nu minder is? Vertel me dan jouw verhaal!

Liefs xx

15 gedachtes over “Toeschiet reflexen & scheetjes.

   • Joske zegt:

    Hoi!
    Ah bedankt voor het delen.. ik ga het ook proberen.. wie weet helpt dit!! Ook gewoon fijn om te lezen dat er ook andere moeders mee ‘worstelen’! Pittig dan ook net nog een kindje er bij hé? Bedankt voor het delen!

    Like

 1. Anneke zegt:

  Arme jullie 🙁 Mijn zoontje (nu 3,5) had ook veel last van lucht. Misschien heb je niks aan mijn tip, want ik gaf geen borstvoeding, maar ben op aanraden van de vk van fles geswitcht met 6 weken. Gebruikte de dokter brown flessen en probleem was met een dag voorbij. Was een verschil als je weer een beetje kan slapen dan.

  Like

  • Joske zegt:

   Hoi!!
   Ik zit ook te dubben of ik over zal stappen op flesvoeding, in de hoop dat het dan ook minder wordt.. Alleen nu is de borst ook zijn enige ‘troostmiddel’, speen wil hij niet en iets anders helpt ook niet.. had jij dit ook? En hoe ging dit toen je over stapte op de fles? Mijn man zei al; misschien als je overstapt heeft hij die enorme troost ook niet meer nodig en is hij meer tevreden.. maar ik ben er bang voor dat het niet zo zal zijn en dan kan ik niet meer terug.. jij nooit spijt van de overstap gehad?
   Groetjes!

   Like

   • Danielle zegt:

    Stoppen doe je niet in 1 keer, maar met afbouwen. Dus als het helemaal niet lukt, kan je weer extra aanleggen of kolven en dan is je productie zo eeer te verhogen! Dus je zou het altijd kunnen proberen..

    Like

  • huisjevolliefde zegt:

   Wij hebben hier ook de dr. Brown flessen voor hem klaar staan maar helaas weigert hij ze. Als ik borstvoeding heb gekolft en ik geef het via de fles dan pakt hij alleen medela flessen. Die bij het kolf apparaat horen.. Maar ik blijf oefenen 😉 want je tip is inderdaad wel goed

   Like

 2. Samantha zegt:

  Hey! Wat een fijn artikel.
  Ons zoontje is ook van 1 oktober 2016 en heeft precies hetzelfde. Ik ben dus wél gestopt met borstvoeding… en nu ik dit lees heb ik daar veel spijt van!
  Ik ga eens even navragen hoe ik dit per fles het beste kan gaan oplossen!
  En aan een osteopaat had ik zelf nog niet gedacht! Bedankt!

  Like

  • huisjevolliefde zegt:

   Dr Brown flessen schijnen het beste te zijn wat betreft zo min mogelijk lucht doorlaten. En als je baby tijdens het drinken “eh eh” doet dan moet hij boeren. Dus eerst laten boeren voordat je verder voed. Misschien helpt het al iets.

   Like

 3. Rowena zegt:

  Hee meid ik had hetzelfde met mijn zoontje. Gelukkig had ik een hele goede kraamverzorgster die mij vertelde dat ik liggend moest voeden en eerst even (met de hand) de druk er af moest halen. Zij raadde mij ook aan indien mijn toeschiedreflex zo sterk zou blijven dat ik dit moest blijven doen. Dit werkte heel goed en ben ik dus ook inderdaad blijven doen. Wat ik ook deed was hem even losmaken zodat het ergste even weg kon lopen in een doek. Op een gegeven moment werden de krampjes minder en ging hij langer slapen. hij is nu 4 maand en al deze extra handelingen zijn al een dikke maand niet meer nodig 🙂 er is hoop! Heel veel succes 🙂

  Like

 4. stephaniemsv zegt:

  Hey! Wat een fijn artikel. Wat goed dat je naar je intuitie luistert. Zwaar zijn die nachten he. Zeker met borstvoeding. Ik krijg ook regelmatig te horen dat ik daar maar mee moet stoppen..
  Wij hebben hetzelfde met kleine Max (3 weken). Laat je het tsr dan wegstromen eerst? Ik hoop dat het allemaal wat rustiger wordt voor jullie!

  Groetjes! Myrthe

  Like

  • huisjevolliefde zegt:

   Ik ben nu begonnen met tussendoor meer laten boeren. Kijken of dit al effect heeft. En anders zou ik inderdaad eerst even kunnen kolven om de grootste druk eraf te halen. Maar dat ga ik pas doen als het boeren niet voldoende is. Jij ook succes met Max. Het is toch zoeken he.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s