Stom RS virus. Dit is ons ziekenhuis avontuur.

Even was het vrij stil hier. Helaas had dat een minder leuke reden. Thiago is namelijk erg ziek geweest en ik wilde mij vooral richten op hem en zijn herstel. Ik deel dit omdat er zoveel lieve mensen hebben meegeleefd en ik nu kan vertellen hoe het is gegaan. Ik deel dit om andere ouders te vertellen wat onze ervaring is geweest. Maar vooral om het zelf een plekje te kunnen geven en van me af te kunnen schrijven.

Het verhaal begint met een hoestje. Niet gek want we hoestte die week allemaal in ons gezin. Totdat ik op zondag avond merkte dat Thiago ook echt wel ziek was. Even getemperatuurd en ja hoor, negenendertig en een halve graad koorts. Die nacht was hij heel onrustig. Hij huilde veel en ik hoorde dat er slijm vast zat als hij adem haalde.

Maandag 10:00 uur. Ik heb gelijk maar even de huisarts gebeld. We konden gelukkig gelijk terecht. Ik verwachtte dat hij een neuspray zou krijgen en dat we dan weer lekker naar huis mochten. Helaas klonken zijn longen niet goed en we werden doorgestuurd naar het ziekenhuis. Let the rollercoaster begin.

Maandag 12:00 uur. We zijn in het ziekenhuis en Thiago wordt gezien door een assistent arts. Ze merkt ook op dat Thiago niet best klinkt. Een ruisje op zijn longen en als hij ademt dan hoor je het slijm. Ook vindt ze dat hij zelf best veel moeite moet doen om goed adem te halen. Ze checkt even zijn zuurstofgehalte in zijn bloed maar dit blijkt gelukkig wel nog 100%. Toch haalt ze er even de kinderarts bij. Die luistert ook en er wordt besloten dat ze hem wat pufjes gaan geven. Dit in de hoop dat zijn longblaasjes meer open gaan staan en hij dus beter kan ademen. Helaas blijkt na de pufjes dat het geen effect heeft en ze willen hem toch opnemen. Op dit moment vindt ik hem nog niet heel ziek ogen. Hij heeft nog energie en reageert nog allert. Ik schrik me dan ook rot. Dit had ik zó niet zien aankomen.

In het ziekenhuis wordt hij nagekeken.

Maandag 16:00 uur. We zijn al helemaal geïnstalleerd op onze eigen kamer. Gelukkig mogen we gewoon 24 uur per dag bij hem blijven. Thiago begint het nu wel moeilijker te krijgen. Hij heeft heel de dag nog niet geslapen en gedronken. Hij huilt nog steeds veel. Drinken kost hem te veel moeite merk ik. Ook het zuurstofgehalte in zijn bloed gaat iets naar beneden. Het zit nu op 93%

Daar ligt hij dan. Ons kleine mannetje in zo’n groot ziekenhuis bedje.

Dinsdag 05:00 uur. Thiago heeft een beetje gedronken. Helaas heeft hij daarna wel alles er weer uitgegooid. Zijn koorts is weer wat opgelopen en hij heeft nét een uurtje geslapen. Het zuurstofgehalte blijft te laag. Hij zit inmiddels rond de 88%. Er wordt besloten dat hij met een neus slangetje wat extra zuurstof gaat krijgen. Wat gaat hij snel achteruit.

Dinsdag 11:00 uur.  Thiago drinkt nog steeds slecht en als hij een beetje heeft gedronken dan gooit hij het er weer uit. Hij wordt aangesloten op sonde voeding. Wat verschrikkelijk. Hij gilt echt even als ze hem inbrengen. Mijn moederhart huilt zo hard mee.

Dinsdag 13:00 uur. Er wordt besloten om Thiago aan de hart monitor te leggen. Zo kunnen ze hem nog beter in de gaten houden. Zijn lichaam moet nog steeds te hard werken om adem te halen. En zijn ademhaling is nog steeds te snel.

Dinsdag 20:00. Omdat Thiago de neus slang helemaal niet fijn vond heeft hij nu een mondkapje gekregen. Ik ben er wel blij mee. Hij trok steeds de kabels los en de pleisters lieten ook steeds los. Dus er was constant gefrunnink aan zijn gezicht. Hij lijkt nu meer comfort te hebben. De sonde voeding spuugt hij helaas soms ook uit. Maar hij krijgt wel meer binnen dan gisteren.

Het mondkapje met zuurstof.

Woensdag 10:00 uur. De nacht is redelijk gegaan. 2 voedingen zijn er al helemaal in blijven zitten. Hij krijgt via de sonde gewoon mijn moedermelk. Ik kolf en dan krijgt hij het. Fijn, want zo krijgt hij toch anti stoffen binnen. Er wordt zo bloed geprikt bij hem. Ze gaan checken of hij een bacterie heeft of virus en ze kunnen kijken hoe zwaar hij het heeft. Ook checken ze gelijk zijn ontstekingswaarde. Binnen een uur hebben we de uitslag.

Woensdag 13:00 uur. De uitslag is bekend. De ontstekingswaarde zijn laag. Geen longontsteking dus. Ook geen bacterie dus ze vermoeden toch echt het RS virus. Zeker weten doen ze het niet maar hij heeft wel bronchiolitis. En het RS virus is een vorm van bronchiolitis. Wel zien ze dat zijn lichaam het echt heel zwaar heeft. Hij gaat ook snel achteruit. Is doodmoe en reageert niet veel meer. We worden overgeplaatst naar een andere afdeling waar hij aan de CPAP wordt aangesloten. Een kapje. Maar al na een uur merken we dat dit niet werkt en krijgt hij weer een neusslangetje. Hij is echt doodziek en we worden langzaam voorbereid op eventuele kunstmatige beademing. Hiervoor moeten we alleen wel naar een ander ziekenhuis. Ik ben echt kapot.

Ons arme kleine mannetje. Hij is zó aan het vechten.

Woensdag 17:00 uur. Melvin en ik besluiten dat hij vannacht blijft slapen. Zo kan ik thuis was bijslapen na al die gebroken nachten. En nu hij toch sonde voeding krijgt kan dat ook gewoon. Thiago slaapt veel. Hij is zo moe van alles. Van het vervoer naar een andere afdeling. Van het hard moeten werken om adem te halen. En vooral van het beter worden. Hij lijkt het wel redelijk te doen met de CPAP. Toch wordt ik verzocht mijn spullen klaar te zetten zodat ik gelijk kan vertrekken als ik vannacht gebeld wordt. Die kans is namelijk aanwezig. Gelukkig staan onze ouders paraat en vangen ze Sophia zo goed als ze kunnen op. Ik ben bang. Echt heel bang. Ons ventje is zó ziek.

Donderdag 09:00. Niet gebeld vannacht. Dat is goed. Ik heb goed geslapen. En lang. Mijn lichaam kan ook gewoon niet meer. Ik ga op de weegschaal staan en zie dat ik al 2,5 kilo kwijt ben. Iedereen leeft wel heel erg mee en dat doet me zo goed. Mensen sturen kaartjes op en steken kaarsjes aan. Wat geeft dit me kracht!

Donderdag 13:00 uur. Ik ben alweer in het ziekenhuis. Ook Sophia is ziek en heeft waarschijnlijk het rs virus. Gelukkig is haar lichaam al wat groter en zal ze dit zelf kunnen oplossen. Oma blijft vandaag lekker bij haar en Melvin en ik blijven vandaag overdag bij Thiago. Vanavond gaat Melvin weer naar huis en blijf ik slapen.

Lieve kaartjes die we mogen ontvangen – De kamer van Thiago

Donderdag 15:00 uur. De kinderarts is tevreden. Er is nu toch definitief bevestigd dat hij het RS virus heeft. Het lijkt de goede kant op te gaan. Bij dit ziektebeeld is dag 5 de ergste dag van het ziek zijn. Gelukkig lijkt het bij Thiago dag 4 te zijn geweest.

Donderdag 22:00 uur. Thiago zijn zuurstofgehalte is weer niet helemaal goed. Hij krijgt weer meer zuurstof om de nacht door te komen.

Al die slangetjes en kabeltjes aan zijn lijfje.

Vrijdag 11:00 uur. De nacht is redelijk gegaan. We hebben allebei wel wat kunnen slapen. De kinderarts is weer geweest en de zuurstof is weer op 21% gezet. Dat is hetzelfde percentage als dat wij inademen dus super goed. De optiflow is van 8 liter naar 6 liter gezet. Ook super goed. Hij mocht zelfs even aan de borst drinken. Ook al dronk hij maar 30 ml en kreeg hij de rest via een sonde, het maakt me wel blij. Weer een klein stapje richting het beter zijn.

Zaterdag 15:00 uur. Stapje voor stapje bouwen ze nu alles af en zometeen wordt de optiflow afgesloten. Geen vervelend snorretje meer zoals ze dat hier zo vrolijk noemen. Gewoon zelfstandig in en uit ademen. Ik merk dat ik het wel spannend vind. We hebben hem natuurlijk zo ziek gezien afgelopen week. Kan hij het écht wel aan? Gelukkig houden ze hem goed in de gaten via de monitors.

We mogen even wandelen! – Yaaaay, de optiflow is afgesloten.

Zondag 21:00 uur. Vandaag was weer een goede dag. Thiago krijgt nu echt weer praatjes en is weer vaak vrolijk. We mochten even met hem wandelen. Wat was dat fijn na een week! We hebben beneden een lekker ijsje gehaald en Thiago viel er lekker van in slaap. Hij doet het goed. Zo goed zelfs dat zijn sonde er deze avond uit mag. Hij drinkt zelf weer voldoende uit de borst. Wat fijn!

Hoeraa geen sonde meer! – Ik had geluk, op zondag krijg je een gebakje bij de koffie.

Maandag 09:00 uur. De nacht is weer super gegaan. Thiago heeft net als gisteren door geslapen tot 06:00 uur. Hij is vrolijk. Hij drinkt goed en we hebben te horen gekregen dat we deze ochtend nog naar huis mogen. Het RS virus zal nog een lange nasleep hebben. Hij heeft nog steeds een hoestje en ik hoor met ademen dat er nog wat slijm zit. Maar hij is vrolijk en voelt zich zoveel beter. Nu mogen we lekker thuis uitzieken.

Eindelijk naar huis! Doei ziekenhuis

Iedereen namens Melvin en mij, super bedankt voor al jullie lieve berichtjes en kaartjes. Tijd om heel veel te kroelen met allebei mijn kindjes. Doei ziekenhuis. We gaan je niet missen.

Liefs Sanne

9 gedachtes over “Stom RS virus. Dit is ons ziekenhuis avontuur.

 1. Rea Castricum zegt:

  Wow wat een heftig verhaal.. Kreeg er tranen van in mijn ogen.. wat een vreselijke week hebben jullie achter de rug.. Jullie kleine mannetje zo vreselijk ziek en dan jullie meisje ook nog eens ziek thuis.. Gelukkig gaan jullie nu de goede kant en is Thiago weer lekker thuis. Heel veel sterkte!! Doe rustig aan en lekker genieten van elkaar! Liefs

  Like

 2. Sophia van kreuningen zegt:

  Wauw zeg….wat een heftige tijden voor jullie als ouders, voor Sophia die ook nog ziek werd en natuurlijk voor deze kleine man. Vriendin van mij heeft het met haar zoontje ook meegemaakt en inderdaad…is geen pretje allemaal. Nu lekker thuis en goed bijkomen. Wat mijn vriendin deed was hem de eerste paar nachtjes bij hun in de slaapkamer zetten.
  Heel veel liefs van deze mama van twee boys ❤

  Like

 3. Marleenvs zegt:

  O meis toch. Ik zit met tranen in mn ogen en een brok in mn keel te lezen, op mn werk notabene. Wat een heftige week hebben jullie gehad. Het slaat in als n bom, zo veel spannende momenten. Arm mannetje… Gelukkig weer thuis. Samen. Doe rustig aan. En luister naar je moederhart, dat hart heeft t altijd bij het juiste eind. Sterkte!!!! Xxxx

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s