Samen slapen. Wel of niet?

Toen ik zwanger was van Sophia hadden we een prachtig wiegje naast ons bed staan. Ik wist het zeker. Ik ging borstvoeding geven en de eerste weken zou Sophia heerlijk naast ons slapen. In mijn omgeving werd daar wisselend op gereageerd. Termen als ‘je gaat ze zo te veel verwennen’ en ‘je leert ze zo nooit meer om zelf te gaan slapen’ kreeg in regelmatig te horen.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik me er toen ook nog niet heel erg in verdiept had. Maar het voelde gewoon goed en dus trok ik me daar niks van aan en stond mijn besluit vast. De praktijk leerde toen echter anders. Al snel na de geboorte van Sophia kwamen we erachter dat borstvoeding geven helemaal nog niet zo makkelijk was en ik deed  ’s nachts geen oog dicht. Niet alleen ik maar ook Sophia sliep heel onrustig. Na 4 nachten besloten we te proberen of ze het fijn vond om in haar eigen bedje te slapen en vanaf die nacht sliep ze gelijk beter. En ook ik sliep beter.

Nog voor ik zwanger werd van Thiago verkochten we het mooie wiegje weer. Want, zo dachten wij, baby 2 zal ook wel beter slapen in zijn eigen bedje. Niets bleek minder waar. Dit keer ging de borstvoeding perfect. Geen kloven, geen pijn, goed toeschietreflex, en een baby die super tevreden was en juist het liefst bij mama slaapt. Tot hij 4 maanden was heeft Thiago bij ons op de kamer geslapen. Eerst in de Sleepyhead tussen ons in en later naast ons in een bedje. Dat hij na 4 maanden naar zijn eigen kamer ging vond ik het aller moeilijkst maar ook daar slaapt hij nu heerlijk. En uiteindelijk beland hij iedere nacht na de laatste nachtvoeding (06:00uur) weer lekker naast mij in bed. Waar Sophia nu nog steeds nooit in ons bed in slaap valt (te druk met zingen/wiebelen/spelen) valt Thiago heerlijk tegen mij aan in slaap. Zijn lieve vuistjes tegen mijn arm en zijn ademhaling in mijn oor.

20161124_083734

In veel culturen is het juist heel normaal dat ouders samen met de kinderen slapen. Speciaal voor degene die toentertijd het mij afraadde. Of voor iedereen die nog twijfelt zet ik nu een paar voordelen op een rijtje.

 • Baby’s die samen slapen worden door middel van prikkels vaker wakker. Baby’s die op een eigen kamer liggen slapen vaak langere periodes van diepe slaap. Diepe slaap en doorslapen is een risicofactor van wiegendood!
 • Kinderen die samen met hun ouders slapen krijgen ’s nachts meer bescherming en aandacht.
 • Het versterkt de band met je kindje.
 • De frequentie van borstvoedingen verdrievoudigd, terwijl de gemiddelde voedingstijd juist halveert.
 • Minder scheidingsangst. Mogelijk zijn er ook op de langere termijn voordelen voor de evenwichtige emotionele, affectieve, sociale en intellectuele ontwikkeling van het kind.

Mits je zorgt voor een veilige slaapplek voor je baby ben ik zeker een voorstander van samen slapen. Maar meer nog ben ik voor het zoeken van je eigen stijl in ouderschap en opvoeden die je volledig afstemt op je eigen behoeften én die van je baby. Dit kan dus inderdaad per kind verschillen. Waar voel jij je fijn bij? Ik ben erg nieuwsgierig naar jullie ervaringen! Voor baby nummer 3 kopen wij in ieder geval weer een mooi wiegje.

Liefs Sanne

4 gedachtes over “Samen slapen. Wel of niet?

 1. Maaike zegt:

  Maxime ligt nog steeds op onze kamer (bijna 6 maanden), heb inderdaad gelezen dat het goed is om je baby dicht bij je te hebben en het is ook makkelijk met de borstvoeding 😊

  Like

 2. mtenbarge zegt:

  De eerste sliep al meteen alleen. Die heeft de eerste 3 weken van zijn leven in het ziekenhuis doorgebracht op een nicu afdeling. En thuis meteen in zijn eigen kamertje.

  Ons dochtertje slaapt bij ons op de kamer, was handiger met de kraamhulp en met borstvoeding. Maar wil wel kijken hoe ze het op haar eigen kamertje slaapt. Ik word wakker van elk geluidje.

  Like

 3. Esther zegt:

  Mijn dochter sliep de eerste weken ook in een wiegje naast ons bed. Ik werd bij ieder zuchtje wakker en zij sliep heel onrustig. We hebben haar daarna met het wiegje naar haar eigen kamertje verplaatst en dat ging stukken beter. Het enige nadeel vond ik dat ik eruit moest (koude voeten) om haar te halen voor de nacht (borst)voeding terwijl ik haar daarvoor alleen uit het wiegje naast mij hoefde te tillen.

  Like

 4. Judith zegt:

  Mijn dochtertje heeft ruim 3 mnd in haar wiegje op mijn kamer geslapen, ik vond het heel fijn en we sliepen beiden goed.
  Na 3 mnd werd de wieg wat krap en nu slaapt ze in haar ledikantje op haar eigen kamer, ook dit gaat prima… het enige nadeel dat ik er wel eens uit moet als ze haar speen kwijt is.
  Maar ik lees overigens dat het juist aangeraden wordt om je kindje de eerste 6mnd bij je op de kamer te laten slapen, ook door de vk en kraamzorg…. gewoon doen waar je je beiden goed bij voelt ♡

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s