Kinderfotografie tips

Eerder deelde ik al wat Instagram foto tips. Na zoveel leuke reacties geef ik vandaag een kijkje in eigen keuken en deel ik wat van mijn kinderfotografie tips.

IMG_3772.jpgSetting klaar zetten

Bedenk van te voren wat je graag wilt fotograferen. Of in welke kleertjes. Als ik foto’s maak van de kindjes dan bedenk ik eerst waarvan ik foto’s wil maken, waar en wat ik ze aan wil geven. Ik zorg dat alles klaar staat. Het geduld van kinderen is niet zo groot als bij volwassenen. Ik probeer de voorbereidingen dus zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zo zijn ze snel omgekleed en klaar om foto’s te maken.

Kinderen zitten nooit stil

Het zal jullie bekend voor komen. Ook bij mij zitten ze echt niet stil hoor. En dat geeft ook niet. Daar zijn het kinderen voor. Maar dat maakt het soms wel lastiger om ze te fotograferen. De grootste tip die ik kan geven is: Maak er een leuk spelletje van. Om kindjes te laten kijken naar de camera, en als het even lukt ook nog te laten lachen, speel ik bijvoorbeeld soms ‘Kiekeboe.’ Vanachter mijn camera maak ik leuke geluidjes en als ze kijken dan kom ik er langs en roep Kiekeboe! De (meeste) kindjes kijken dan en die lach komt dan vanzelf. Ze lachen dan écht en het is geen gemaakte glimlach. Zorg dat je camera goed ingesteld staat en schiet tegelijkertijd een foto.

Zet je sluitertijd omhoog

Voor degene die met hun camera niet op de automatische stand schieten is het hoog zetten van je sluitertijd een grote tip. Hoe hoger het getal, hoe sneller je de foto’s maakt. Het maakt je foto’s wel wat donkerder omdat je zo minder licht binnen laat dus je zult de ISO omhoog moeten zetten. Probeer daar een goede balans in te vinden want hoe hoger de ISO hoe meer ruis je zult krijgen. Hierbij geldt vooral, probeer!

Let op de hoek waaruit je fotografeert

Kinderen zijn natuurlijk een stuk kleiner dan volwassenen. Ben niet bang om eens op de grond te gaan liggen of te gaan zitten. Zo verlaag je jezelf tot hun niveau en zal je zien dat ze beter op de foto’s overkomen. Voor de kinderen is het vaak fijn dat jij ook laag zit op hun ooghoogte en je zult zien dat de foto’s leuker worden dan dat je ze steeds vanaf boven schiet. Toch kan het schieten vanaf een hoger standpunt ook heel mooi zijn. Laat de kinderen dan naar boven kijken. Wees vooral niet bang om een beetje te wisselen. Zo krijg je foto’s uit verschillende hoeken. Ik zelf probeer wel meestal de nadruk te leggen op de ogen van de kindjes. Ik zorg dat ik op dat punt scherp stel.

Probeer niet te forceren

Ook bij mij hebben de kindjes soms echt geen zin in foto’s maken. Probeer het dan ook niet te forceren. Ik check of ze er zin in hebben. Hebben ze dat niet dan leg ik mijn camera weg en probeer het een aantal dagen later weer. Ik doe niet aan chanteren. De kindjes bepalen bij mij of er wel of niet foto’s gemaakt worden. Soms laat ik ze ook gewoon spelen en schiet tussendoor foto’s. Juist de ongedwongen spontane foto’s zijn toch vaak het allerleukst!

Het belangrijkste is plezier hebben in het maken van foto’s!  Neem de tijd!

Liefs Sanne

 

 

 

 

2 gedachtes over “Kinderfotografie tips

 1. Marloes zegt:

  Hai Sanne,
  Wat n mooie foto’s van jouw prachtige kinderen.
  Welke programma heb je dit gebruikt? Hoeveel stand van ISO en F? Bij mij is soms niet gelukt om een mooie foto te pakken.
  Zou het fijn zijn als je wat tips geeft, zie ik uw reactie graag terug.
  Liefs marloes

  Like

  • huisjevolliefde zegt:

   Hi Marloes, Dank je wel!

   Al mijn foto’s schiet ik in RAW en bewerk ik nog na in Lightroom. De instellingen van de foto’s verschillen per foto. Gewoon blijven proberen. Je wordt er steeds beter in door het gewoon vaak te doen. Ook met nabewerken wordt je steeds handiger na mate je het vaker doet.

   Liefs Sanne

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s