Kinderwens

Een persoonlijk blogje dit keer. Omdat ik nu ik twee kinderen heb toch af en toe de vraag krijg of we nu klaar zijn. Ik vraag me af. Is het dan zo standaard dat twee voldoende is? Is er überhaupt een standaard?

Laat ik voorop stellen dat je geen kinderen neemt maar dat je ze krijgt. Ieder kind dat geboren wordt is een wonder. Voor de één gaat dit gemakkelijk en voor de ander heel moeizaam. Met dit stuk wil ik dan ook niemand een rotgevoel bezorgen. Het is puur eigen ervaring omdat ik er nou eenmaal vragen over krijg.

Voor wij kinderen hadden fantaseerde ik al over een groot gezin. Drukte in huis. Gezellig samen eten. Samen op vakantie. Samen herinneringen maken. Melvin vond 1 kind wel genoeg. Echt op één lijn zaten we dus niet. Ik legde me er maar bij neer en hoopte dat hij ooit een tweede wel zou willen. Met 2 was (en ben) ik ook heel gelukkig.

Maar al vanaf het allereerste moment dat Melvin Sophia vast hield was hij om. Ook hij wilde een groot gezin. Terwijl ik na mijn bevalling zeker een week lang dacht: ‘Dit noooooit meer!’

IMG-20140909-WA0044

Nou dat nooit meer was snel voorbij want twee jaar later werd Thiago geboren. Een zoon en een dochter. Mooier kunnen we het ons niet wensen. En toch heb ik heel de zwangerschap van Thiago nooit het gevoel gehad dat ik die momenten voor het laatst zou meemaken. Ik riep dat als mijn tweede bevalling weer zo heftig zou worden dit echt de laatste was. Maar deze keer verliep het zoveel soepeler. Geen grote complicaties en het ging een stuk sneller. (Het bevallingsverhaal van Thiago lees je HIER) En dit keer riep ik eigenlijk gelijk dat ik er heel graag nog een kindje bij zou willen. En die mening deelt manlief inmiddels gelukkig. Maar een kind neem je niet zomaar. Het is een bewuste keuze. Wij houden rekening met verschillende dingen. Is het financieel mogelijk? Waar moeten de kindjes heen als we beide werken? Hebben we er de ruimte voor?

Wanneer dan? Nou gewoon wanneer het weer goed voelt. Ik vond het heel fijn dat er twee jaar tussen Thiago en Sophia zat. Sophia was al best zelfstandig en ik hoefde haar bijvoorbeeld niet hoogzwanger de trap op te tillen want die beklom ze zelf al! We hebben geen haast. Zijn beide nog heel jong en willen eerst nog verhuizen. Want we hebben nu geen kamer meer over. En iets meer ruimte zou erg fijn zijn. En dan zien we wel wanneer het ons gegund is.

Is het bij 3 kinderen dan klaar? Ik heb echt geen idee. Ik denk het wel maar vindt het lastig dit nu al te zeggen. Mocht het ons namelijk niet gegund zijn om een derde te krijgen dan voel ik me nu ook al compleet.

Ben je niet bang dat 3 een onhandig aantal is? Nee, niet echt. Ja, er is altijd een middelste en Ja, in de achtbaan moet er altijd eentje alleen. Maar zou dat een reden zijn om ons gezin niet uit te bereiden naar een derde? Nee, ik denk het niet. Het zal ongetwijfeld nog drukker worden in huis maar daar staat tegenover dat we nog meer liefde kunnen geven en ontvangen.

Ik hoop dat ik nu wat vragen heb kunnen beantwoorden. En ik ben benieuwd naar jullie verhalen. Hoeveel kindjes heb jij? En wat vinden jij een ideaal aantal?

Liefs Sanne

17 gedachtes over “Kinderwens

 1. joiedevivrejennifer zegt:

  Ik wilde ook altijd een groot gezin, helemaal na mijn eerste bevalling die echt zo goed verliep dat ik riep dat ik er zo nog wel tien kon baren. Daarvoor hield ik nog wel een slag om de arm als mijn partner riep dat hij er ook wel een paar meer wilde. Eerst maar eens één overleven. Inmiddels zou ik qua zwangerschap en bevalling er ook wel meer willen, maar begint er ook steeds meer te knagen. De eerste is ons in de schoot geworpen, dwars door de pil heen, maar wat als het ons niet nog een keer gegeven is? We hebben een wolk van een zoon van bijna 2,5 jaar die ik met heel veel liefde broertjes en zusjes zou willen geven, maar we zijn ook heel erg gelukkig met hem. Ach ja, we zien het wel. Het lijkt me heel fijn om te kunnen ervaren tijdens een zwangerschap dat het de laatste is, en dat je het bewust voor de laatste keer meemaakt. Maar op dit moment en ik nog wel eens bang dat ik dat niet zal hebben omdat iets buiten mijn macht beslist dat het genoeg is.

  Like

 2. Gwen zegt:

  Hier tijdens de zwangerschap van de 2e ook dat gevoel dat het ECHT niet de laatste keer kon zijn. En hoewel mijn man toen nog twijfelde en eerst 2 wilde ervaren bla bla wist ik zeker dat ik nog een keer zwanger wilde zijn. Uiteindelijk heb ik nu vanaf de test van de 3e het gevoel dat we hierna compleet zijn. Klaar zijn. Nog nooist wist ik iets zo zeker, totaal anders dan tijdens mijn 2e zwangerschap. Misschien omdat 3 altijd het idee was dat we vroeger samen al hadden en dat ik het mezelf aanpraat? Ik weet het niet, maar wat ik wel weet is dat ik nog heel eventjes geniet van de laatste zwangere weken en daarna geen polonaise meer aan mijn lijf wil 😉

  Like

 3. Monique zegt:

  Ik heb 3 kinderen, waarvan de eerste levenloos geboren. Toen wij wisten dat zij in mijn buik overleden was, maar nog niet geboren hadden we het al over een tweede kindje. Hij werd 14 maanden later geboren. Onze derde werd 3,5 jaar later geboren.
  Ik heb lang het gevoel gehad nog een kindje te willen, maar er zijn teveel redenen om het niet te doen. Zo heb ik in de tweede en derde zwangerschap zwangerschapsdiabetes gehad, dus kans op blijvende diabetes wordt bij elk volgende kindje veel groter.
  Ik heb ooit gezegd dat er nu minstens 10 jaar leeftijdsverschil moet zijn, maar dan zou ik 42 zijn… Ook niet ideaal 😉
  Eigenlijk is het goed zoals het nu is.

  Like

 4. Lise zegt:

  Mooi om te lezen!
  Ik denk dat bij veel vrouwen altijd een kinderwens blijft. Ik blijf een zwak houden voor dikke buiken en mensen met een kinderwagen. Maar daarintegen rammelt er niks meer bij t zien van oudere baby’s.
  Wij hebben een zoon en een dochter, gezonde blije kindjes. Wat willen we nog meer. Ik ben er van overtuigd dat je moet doen wat je aankunt. Een tafel vol vind ik geweldig…: bij een ander.
  Ik zou mezelf voorbij lopen met een derde kindje vrees ik. Een derde zou mij niet gelukkiger maken.
  Het is goed zo, ik geniet intens van mijn kleuter en mijn peuter, en kijk stiekem uit naar de tijd dat ze waf zelfstandiger worden en we ook weer meer tijd voor onszelf hebben.

  Like

 5. Jet zegt:

  Ik was heel snel zwanger van onze dochter en ging er daarom stiekem een beetje vanuit dat dat bij een 2e weer zo zou zijn. Helaas blijkt dat niet het geval. Hoewel we met onze dochter al alles hebben wat we ons maar wensen kunnen zouden we toch wel heel graag een 2e willen. Je beseft pas hoe graag als het anders loopt dan je gedacht had.

  Like

 6. Loes zegt:

  Hier twee kindjes met een leeftijdsverschil van 9 jaar. Mijn gevoel wil zo graag nog minstens 1 erbij, maar mijn ratio vindt dat we het hierbij moeten laten. Ik ben extreem happy met twee kinders, maar het knaagt nog zo. Geen idee of dat ooit goedkomt 🙂
  Manlief denkt er trouwens exact hetzelfde over 😉 Ik kan er bij vlagen heel verdrietig om worden, maar dat vind ik zo kinderachtig en kortzichtig van mezelf. Nouja. Misschien dan toch ooit? We zien het wel 😉

  Like

 7. Mama van Nova zegt:

  Super mooi geschreven! 🙂
  Na de geboorte van Nova riep ik ook echt NOOIT meer! Mijn herstel heeft (natuurlijke bevalling) bijna 15 weken lang geduurd. Nu ik weer kan relativeren denk ik: als het ons gegund is.. hoop ik dat we wel 5 kids krijgen! Heerlijk wat een rijkdom! Zelfs als Nova ons enige kindje zou zijn!

  Like

 8. Marcella zegt:

  Ik zou er zelf nog een willen & hopelijk is dat ons gegunt aangezien wij er 2.5 jaar over hebben gedaan om onze dochter van nu 2 jaar te mogen krijgen. M’n vriend wilde al snel een 2e.. Ik zou er nu ook wel voor open staan maar dat moet dat ook maar lukken..

  Like

 9. eigenwijsje2014 zegt:

  Heb je maar een week gedacht “dit nooit meer?” Lucky you haha. Ik minimaal twee jaar. Daarom zit er nu ook zeker drie jaar tussen beide kids. Al ben ik daar best blij mee want Fay is zo zelfstandig nu dat t me een stuk makkelijker maakt. Een ideaal aantal bestaat niet maar wij houden het sowieso bij twee. Maar ik heb dan ook nooit gedroomd over kinderen haha..

  Like

 10. Sandra zegt:

  Ik heb 3 kinderen…3 meisjes. Tussen de eerste 2 zit 2,5 jaar (en 2 miskramen) tussen nr2 en 3 zit 3,5 jaar. Ik wilde er niet teveel tussen, maar 2 kids is al best druk…zeker combi dreumes/peuter, dus vandaar iets langer ertussen. Ik wilde altijd een groot gezin, maar 3 is echt wel een paar jaartjes druk geweest en het was goed zo. Ik ben nog wel ongepland zwanger geweest van de 4e en dit was meer dan welkom, maar helaas ook geeindigd in een miskraam. Toch nooit meer ‘bewust’ voor een 4e gegaan. Het is goed zo! 😊

  Like

 11. Essma zegt:

  Leuk om te lezen! Ik ben zelf mama van twee kinderen. Mijn dochter is 5 en mijn zoontje bijna 10 mnd. Ik vind het prima nu. Ik zou namelijk graag wat tijd voor mezelf willen en de volgende fases van onze kinderen vol overgave mee willen maken. Niet dat dat niet kan als je zwanger bent of nog een kleintje moet verzorgen, maar je bent toch wat beperkter.

  Like

 12. InLimburgstaateenhuis zegt:

  Leuk om te lezen. Bij ons hadden ze dus nóóit verwacht dat er nog een derde kindje zou komen. Wij zelf eigenlijk ook niet. Al voelde het voor mij nog niet als “klaar” na nummer 2.. wel verkocht ik alle babyspulletjes. En toen ons kedootje op komst was konden we dus weer nieuwe spullen aanschaffen, dat was eigenlijk wel erg leuk. Nu mama van 3 zonen, dat had ik vroeger echt nóóit durven dromen… mooi toch hoe het leven kan lopen

  Like

  • huisjevolliefde zegt:

   Grappig om te lezen! Wij kochten nu bij Thiago alle spullen in neutrale kleuren zoals grijs en mint, zodat mocht de derde weer een meisje worden dan kan alles toch door! Bij Sophia had is super veel roze spulletjes. Ook daar heb ik veel van verkocht.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s