Borstvoeding

Stoppen of doorgaan. Stoppen of doorgaan. Stoppen of doorgaan….

Deze vraag spookt al even door mijn hoofd. Om eerlijk te zijn had ik al nooit verwacht dat ik 9 maanden borstvoeding geven überhaupt zou halen. Ik begon zo nuchter aan de tweede poging borstvoeding geven.

Even terug naar het begin. Bij Sophia ging het namelijk niet zo soepel. Na 4 dagen waren mijn tepels zo kapot dat ik ’s nachts zat te huilen van de pijn. Tegen iedere voeding zag ik op. En dus wilde ik stoppen. Maar omdat mijn productie gelijk al zo hoog was moest ik afbouwen met een kolf. Net nieuw moeder en nog nooit een kolf vastgehouden. Maar na de eerste kolfsessie was ik verbaasd. En opgelucht. Dit deed geen pijn én ik kon toch gewoon borstvoeding geven. Uiteindelijk heb ik 2 maanden fulltime gekolfd en dat via de fles gegeven. Een hele dagtaak had ik eraan en ik heb dan ook diep respect voor de mama’s die dit langer volhouden. Maar voor mij was het na twee maanden wel klaar. Sophia had toch de beste start gehad en ik mijn best gedaan. Wat nou precies de reden is geweest dat het niet soepel liep weet ik nog steeds niet. Ondanks de borstvoedingsscursus vooraf en het laten meekijken van een lactatiekundige wilde het niet soepel lopen. Zo romantisch als ze het bij de borstvoedingscursus lieten lijken bleek het echt niet te zijn.

Toch twijfelde ik niet en wilde ik het bij de tweede weer proberen. Ik stond er heel nuchter in. Lukte het weer niet dan had ik toch het beste weer geprobeerd. In mijn omgeving wordt nog maar weinig borstvoeding gegeven. Iedereen geeft flesvoeding en ik voelde toen al dat ik mij soms voor deze keuze moest verdedigen. Hoe gek ook.

Thiago werd geboren en het onmogelijke bleek waar. Het ging vanaf de eerste dag zó goed. Wat fijn! Eindelijk ervaarde ik dat bijzondere en mooie aan borstvoeding. Dat wat ze in de cursus wél behandeld hadden. Want niemand vertelde me toen dat borstvoeding vaak ook best zwaar is. En nu, nu zijn we 9 maanden verder en de tijd lijkt voorbij gevlogen. Nooit had ik durven dromen dat ik zolang dit kon delen met mijn binkie. Geen kloof gehad dit keer. Geen pijn. Alleen maar mooie momentjes samen iedere voeding.

20170517_092635

Waarom ik dan toch twijfel nu of ik ermee wil stoppen. Het heeft meerdere redenen.

 1.  Iedereen komt aan in gewicht tijdens een zwangerschap. Ik helaas alleen ietsje meer dan de gemiddelde vrouw. Bijna iedereen valt weer netjes dat gewicht af. Ik niet. Mijn lichaam houd alle kilo’s graag bij zich. Eerst na Sophia’s zwangerschap. (die ik er overigens binnen een jaar na haar geboorte weer met moeite af heb ge-dieët) En nu dus ook wéér na Thiago zijn bevalling. Veel vrouwen vallen (sneller) af door het geven van borstvoeding. Ik niet. Mijn lichaam houd alles graag bij zich. En dat frustreert me soms. Ik zou wel weer streng op dieët willen. Niet iedere maand 1 kilo maar er even echt goed tegenaan. Ik ben daar goed in. Maar snel afvallen bezorgt afvalstoffen in je borstvoeding die niet wilt doorgeven aan je kleintje. Dus ik ben ook nog niet op dieet gegaan en er zitten nog lekker 10 zwangerschapskilo’s aan. frustratie nummer 1.
 2. Dan frustratie nummer 2. Veel mensen blijken niet te weten dat de WHO norm is om je kindje tot de leeftijd van 2 jaar borstvoeding te blijven geven. 95% van de mensen in mijn omgeving vinden het dan ook al belachelijk lang om 9 maanden borstvoeding te geven. Waar ik in het begin heel trots overal voedde merk ik nu aan mezelf dat ik het minder snel openbaar doe omdat ik gewoon rare blikken krijg. Zo kreeg ik al een afgunstige blik van een vriendin toen ik vertelde dat Thiago nog steeds borstvoeding kreeg. En krijg ik bijna dagelijks de vraag wanneer ik dan wel niet ga stoppen.
 3. Niet begrepen voelen. ik heb dat dus echt heel vaak. Ja Thiago slaapt vaak heel slecht. Maar om dan van een naaste te horen te krijgen dat dat dus mijn schuld is omdat hij borstvoeding krijgt doet zeer. Is het dan echt alleen mijn schuld? Ik weet dat dit niet is maar leuk om te horen is dit niet. Het zou best eens fijn zijn om een keer te horen dat het goed is wat ik doe. Dat dit het beste voor hem is. Want dat is het!

En dus ben ik de laatste tijd bezig met de vraag of ik ga stoppen of niet. Een geldige reden (vond ik zelf) om te stoppen zou zijn als ik van mijn werkgever niet meer onder werktijd zou mogen kolven. Nu hij 9 maanden is vervalt mijn kolfrecht en dus heb ik een gesprekje aangevraagd om dit te bespreken. Echter steunen ze me op het werk waar ze kunnen en ik mag zo lang als ik borstvoeding wil blijven geven in de baas zijn tijd blijven kolven. Echt super fijn! En nu dus ook geen reden meer om te stoppen.

Maar zijn die andere redenen dan wel belangrijk genoeg? Kijk, afvallen kan ook pas over een jaar of misschien dan toch langzaam. En zouden de blikken en meningen van andere genoeg reden zijn om ons mooie borstvoedings avontuur te stoppen. Soms weet ik het even niet meer.

Liefs Sanne.

 

15 gedachtes over “Borstvoeding

 1. lifebymamalinda zegt:

  Super dat je het al 9 maanden volhoud! Lekker doorgaan en pas stoppen als jullie er klaar mee zijn.
  Tja dat aankomen en afvallen ….ik kwam 36 kg aan en na 2,5 jaar moet ik er nog steeds 20 kwijt.
  Tot ze 1 was vonden de meeste in mijn omgeving het nog niet zo raar dat ik nog borstvoeding gaf, al gingen de meeste er wel vanuit dat het ver klaar zou zijn. Nu weten de meesten het niet eens dat ze nog drinkt, is ook nog maar 1 a 2 x p/d

  Like

 2. outlivingtherebels zegt:

  Volg je helemaal. Vinn is bijna 10 maanden en voorlopig probeer ik als Een op verplaatsing zijn flesje te geven en papa ’s avonds ook 1 te laten geven. Gewoon ook omdat hij op verplaatsing alles wil zien en dus 10x lost. Zelf ben ik er op zich klaar meer maar anderzijds waren we nog niet of we het bij 2 houden of nog voor derde gaan. En wat als dit dan echt het laatste bv avontuur is?

  Like

 3. froukjekuiper zegt:

  Hier bijna hetzelfde verhaal. Mijn zoontje is inmiddels 15 maanden en ik ben met 8 maanden gestopt met voeden omdat hij mij bij elke voeding wel 5x beet. Daarnaast sliep hij ook niet door, wat natuurlijk nog best normaal is. Al met al overgestapt op flesvoeding en toen begonnen de ellendige nachten pas echt! Flesvoeding was bij ons echt niet het redmiddel tot beter slapen. Nu heb ik geen troostmiddel meer voor de nacht. De nachten zijn alleen maar erger geworden! Als ik dat had geweten, dan was ik niet gestopt.. Succes met het maken van jou keuze. Wat je ook doet, het is goed omdat je het weloverwogen doet :)!

  Like

 4. Wendy vd Heide zegt:

  Hoi meid,
  Zolang het goed is voor de gezondheid van Thiago en voor je eigen gezondheid zou ik ermee doorgaan als jij dat zelf wil!
  Als er voor jou teveel “tegens” zijn om te stoppen is het ook prima toch?
  Naar een ander kijken/luisteren zou ik bovenstaan. Commentaren en beterweters heb je met alles en overal…
  Ik heb geen eigen ervaring helaas met borstvoeding!
  Maar ik zou persoonlijk mijn beslissing om door te gaan of te stoppen ermee laten afwegen door: gezondheid, haalbaarheid enz enz..
  Succes met je beslissising😘

  Like

 5. Petra zegt:

  Borstvoeding is echt het allerbeste wat je je kindje kan geven. Super goed dat je dit al 9 maanden volhoudt. Uit je verhaal maak ik op dat je het nog wel heel fijn vindt, dus zou ik zeker niet stoppen.
  Zelf geef ik mijn zoontje al 7 1/2 maand borstvoeding en speel ik ook wel eens met de gedachte dat ik wil stoppen om precies dezelfde redenen als jij hierboven beschrijft, maar na een voeding zie ik hem voldaan kijken of slapen en dan wil ik echt weer doorgaan! En die nachten, pfff… verschrikkelijk slopend maar ik probeer het maar als een extra knuffelmoment te zien met mijn mannetje. Wanneer je flesvoeding geeft wil het niet zeggen dat ze ineens wel gaan doorslapen.

  Like

 6. Martine zegt:

  Als je wil stoppen (of doorgaan) laat je dan leiden door redenen die uit jezelf komen en probeer je niet te laten beïnvloeden door anderen! You go girl!

  Like

 7. Maaike zegt:

  Hi SAnne,

  Ik zit zo n beetje in hetzelfde schuitje, Maxime is volgende week 9 maanden en ik geef ook nog borstvoeding. Ik wil het graag. BLijven doen alleen doe het nu ook niet meer in het openbaar. Ik ben ook benieuwd hoe lang ik het nog ga doen, misschien dat ik alleen nog vroeg in de ochtend en de avond blijf geven, dan hoef ik ook niet meer te kolven. Maxime drinkt ook nog elke nacht en wij krijgen haar alleen maar stil met borstvoeding dus das ook een reden om er nog niet mee te stoppen. Ik zou zeggen, stop er pas mee wanneer je daar zelf of wanneer Thiago er aan toe is! Liefs Maaike

  Like

  • Willemien zegt:

   Hi Sanne,

   Woeeeehh wat ben ik blij met je verhaaltje. Ik ben kort maar krachtig.. niet twijfelen en gewoon blijven doen. Iedereen weet stiekem dat borstvoeding het beste is voor je lieve kindje. En natuurlijk doen waar JIJ je goed bij voelt. Ik heb alleen maar respect voor jouw dat je het al 9 maanden volhoudt. Ik hoop het ook zo lang vol te kunne houden!

   Like

 8. Masja zegt:

  Lekker door gaan Sanne! Ik merk aan je verhaal dat je het nog veel te graag doet en deze momenten zijn zo bijzonder en kort! Laat je niet doen stoppen voor de blikken van andere, ik vind het super knap van je!
  Als Thiago en jij en klaar voor zijn moet je stoppen eerder niet! Kus!

  Like

 9. Marion zegt:

  Wauw super mooi verhaal!!! Wat zul jij veel mooie intieme momentjes delen met je binkie! Ik zeg nog lekker doorgaan! Niet laten stoppen door anderen. Zo mooi!! Ben er stiekem wel beetje jaloers op! Bij mijn oudste 10 maanden gekolfd en de jongste 3 maanden borstvoeding gegeven maar dit liep niet altijd even fijn!

  Like

 10. Nicky_mamavansenna zegt:

  Wat herken ik veel in je verhaal! Alleen ben ik na het stoppen met bv (9 maanden) 10 kilo aangekomen oeps 🙈
  Ik vind het heel knap van je! Ik ben toen gestopt omdat Senna mij beet tot 2x toe en ik ben toen boos geworden op haar en toen kreeg ik een soort afgunst van nee shit straks bijt ze weer en toen wilde ze ook niet meer drinken na een paar weken. En ik hoopte dat ze dan door ging slapen op de fles maar nee 😊 Misschien ligt het ook gewoon aan het kind of ze weinig niet doorslapen.
  Senna is er iig heel goed van gegroeid en nooit verkouden. Wel daarna hoor 😊
  Stoppen kan altijd nog en jullie voelen samen wel aan of het wel of niet nog goed voelt xxxx

  Like

 11. Denise zegt:

  Lekker doorgaan! Geniet ervan! En dat afvallen, ga dan voor een kilo per maand max, dat is sowieso de meest gezonde manier van afvallen en allerminste kans op jojo!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s