Een hond en kinderen

Eerst was er de hond. Toen kregen we kinderen. Hoe gingen we daarmee om en waarom is het zo belangrijk om je kinderen met dieren te laten opgroeien?

Vijf jaar geleden gingen we samenwonen. Al binnen een half jaar kochten we Baco. Onze rasechte, soms onduigende, maar lieve Rottweiler. Ja, je leest het goed. Wij hebben een Rottweiler. Zo één waar mensen voor oversteken als we hem uitlaten. Of waar andere kleine hondjes standaard naar hem blaffen terwijl hij veel te druk is met de vlieg die langs zijn hoofd vliegt. Zo’n hond hebben wij.

Twee jaar later kregen we Sophia. Onze hond zat toen nog middenin zijn pubertijd en had regelmatig streken. Kussen kapot maken en belachelijk veel energie. Maar vanaf het moment dat Sophia geboren werd veranderde hij. Hij werd rustiger en zolang wij zorgde dat hij zijn plek in de rangorde wist en energie kwijt kon gedroeg hij zich heel lief en rustig. Bij Thiago ging het precies zo. Hij wist meteen dat Thiago bij de roedel hoorde en is zó voorzichtig met hem.

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die met honden opgroeien zich beter ontwikkelen omdat ze met het dier een emotionele band aan kunnen gaan. Voor kinderen is het zo fijn om een maatje te hebben. Er is zelfs aangetoond dat kinderen die met een hond zijn opgegroeid later meer zelfvertrouwen hebben.

Nou zijn er categorieën honden.  Mijn nekharen gaan ervan overeind staan want ik weet dat je de rassen van honden niet in categorieën kunt stoppen. Wij hebben een Rottweiler. Een hond die zeker in de categorie ‘gevaarlijkste honden’ voor komt. Maar waarom houden we deze ‘gevaarlijke’ hond dan toch bij onze kinderen? Omdat het in mijn ogen niet uit maakt welk ras je hebt. Zolang je je hond maar opvoed. Een Jack Russel zal met zijn kleine bek vast minder schade aanrichten dan een Rottweiler. Maar de kunst is om te zorgen dat een hond zijn plek weet en überhaupt nooit zal aanvallen. Juist doordat wij een grote hond hebben zijn er wel veel mee bezig en zijn we alert. Dat neemt niet weg dat ik mijn kinderen nooit alleen laat met de hond. Er kan natuurlijk altijd iets gebeurden waarbij de kinderen hem pijn doen en hij daarop zal reageren.

Sophia en Thiago weten dan ook allebei heel erg goed dat er regels zijn en ze respect moeten hebben voor dieren. Als hij eet of rust moeten ze hem met rust laten. Ze mogen nooit aan zijn staart of oren trekken, niet op hem gaan zitten of om zijn nek gaan hangen.

Nu Sophia drie is en echt dingen snapt en lief speelt, zie ik dat ze een bijzondere band hebben opgebouwd samen. Respect hebben naar elkaar, elkaar opzoeken en samen spelen en soms juist elkaar lekker laten. Een hond als huisdier hebben is ook zoveel meer dan ‘gewoon’ een huisdier hebben.

Als je aan mij vraagt of het een aanrader is om een hond te nemen als je kinderen hebt is mijn antwoord JA! Een hond is meer dan een maatje. Wel is het belangrijk dat je veel energie kunt stoppen in een hond. Vooral in de eerste jaren hebben honden een onuitputtelijk energie level en dat moeten ze kwijt kunnen. Kunnen ze dat niet (goed genoeg) dan komen de streken. 😉

7P1A0015

En nu die laptop weg want wij gaan weer even wandelen met onze joekel. Aju!

Ik ben benieuwd. Heb jij ook kinderen en een hond? Hoe gaat dit bij jou?

Liefs Sanne

 

3 gedachtes over “Een hond en kinderen

  1. Shanty zegt:

    Mooi geschreven en zo waar!! Honden zijn geweldig en zo fijn voor de kinderen. Wij hebben een labrador, ook de goedheid zelf en onze dochter heeft er nu al een goede band mee. Ze mooi om te zien. Luna luistert beter naar haar dan naar ons hahaha. Jullie “gevaarlijke” hond ziet er ook zo lief uit met de kinderen 😍

    Like

  2. Maria de Ridder zegt:

    Wat een prachtige hond Sanne en wat een liefdevolle plaatjes. Voor wat kinderen en honden zou eigenlijke iedere ouder eerst een hond op moeten voeden. Jezelf trainen door je hond te trainen. Dan kan je je met je kind focussen op de relatie.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s