Één jaar borstvoeding

Ja je leest het goed. Ik geef om precies te zijn al 1 jaar en 3 dagen borstvoeding. Wie had dat gedacht. Nou, ik niet toen ons avontuur iets meer dan een jaar geleden begon!

Ik heb  nu officieel geen baby meer maar een dreumes. Ik geef dus geen baby meer mijn moedermelk, maar een echte eigenwijze dreumes. Waarom? Omdat moedermelk nog steeds de ideale voeding is.

7P1A0670

Het beschermt je kindje tegen infectieziekten en andere ziekten. Omdat het bijzondere eigenschappen kent. Het bevordert de motorische en neurologische ontwikkeling en het speelt een bijzondere rol in de hechting tussen moeder en kind. Het bevat essentiële mineralen en vitamine. Je kind heeft minder kans op oorontstekingen en bijvoorbeeld hersenvliesontstekingen. Maar ook heeft je kindje door borstvoeding te krijgen minder kans op het krijgen van hart- en vaatziekte en de ziekte van Crohn.

Best wel wat termen allemaal he. Ik geef het ook vooral nog steeds omdat ik het fijn vind en omdat mijn kleine mannetje het fijn vind! En stiekem ook omdat het jaar voorbij is gevlogen toen ik even met mijn ogen knipperde…

‘Krijgt hij dan nog heel de dag borstvoeding?’ Nee, Toen ik weer veel bruiloften begon te fotograferen merkte ik dat het lastig was steeds te moeten kolven en dit dan ergens koud te houden. (Thiago was toen 9 maanden oud.) Soms stond mijn melk even bij de moeder van de bruid in de koelkast om vervolgens weer op de feestlocatie in de koelkast te belanden. Toen begon het mij tegen te staan en besloot ik overdag te stoppen met kolven.

Ik hoopte niet dat mijn productie hierdoor omlaag zou gaan en gelukkig bleek dit ook niet het geval. Thiago werd nog steeds iedere nacht wakker en iedere ochtend is ook het eerste dat hij doet als hij wakker wordt, even bij mij drinken. Soms drinkt hij nog overdag een paar slokken. Maar dat is meer als troost als hij moe is of verdrietig.

Toen Thiago 4 maanden oud was en we een afspraak hadden op het consultatiebureau had ik een vraag. Ik wilde namelijk iets vragen over het opwarmen van de fles. Met borstvoeding dus. De kinderarts dacht dat ik kunstvoeding bedoelde en hij zei dan ook gelijk dat hij het goed vond dat ik deze vraag stelde over kunstvoeding. Omdat hij het altijd maar raar gezicht vind als er moeders zijn die kinderen van één jaar nog steeds aan de borst hebben. Ik lieg niet. Echt gebeurd. Ik was dan ook zo verbaasd dat ik niet eens meer durfde te zeggen dat ik het over borstvoeding had.

En nu. Nu ben ik dus zo’n moeder die nog een kind aan haar borst heeft van al één jaar oud.. En weet je wat. Het maakt me zó niks meer uit wat deze beste kinderarts ervan vind of een ieder ander. Zolang wij het beide nog fijn vinden blijven we nog lekker doorgaan. Stopt het volgende week ineens omdat Thiago of ik het niet meer willen. Ook prima. Inmiddels is hij dus één jaar en mag al alles mee eten wat wij ook eten. Heerlijk vind hij dit. Eten kan hij wel! En toch..

Toch geniet ik nog stiekem iedere nacht/ochtend van die paar slokken die hij bij mij drinkt…

Liefs Sanne

5 gedachtes over “Één jaar borstvoeding

 1. Linda zegt:

  Omg die opmerking van die arts! Hier op het CB (en huisarts/apotheek) zijn ze iedere keer positief verrast dat ik nog steeds bv geef. Al ga ik er wel mee stoppen als ze 3 wordt. Nu alleen nog voor het slapen en soms in de ochtend.

  Like

 2. Gwen zegt:

  Wat een gelul toch altijd he. Ik voedde Olivia tot de avond voor ze 3 word, toen vond ik het mooi geweest. Quinn wordt over 2 maanden 3 en ook dan stoppen we weer. Word weer een week strijd elke avond gok ik, maar ja zo is het genoeg vind ik. En Charlie? Tja die drinkt al 4 maanden en mag ook tot ze max 3 is. Olivia wordt volgende wk 5 en dat betekent dat ik dus al 5 jaar fulltime bv geef. Maf wijf dat ik ben 😉

  Like

 3. roryblokzijl zegt:

  Ik vind dat iedereen het voor zichzelf moet bepalen. Als moeder voel je wat goed voelt. Natuurlijk wilde ik ook zo lang mogelijk borstvoeding geven, maar bij mij was het na 11 maanden (op een natuurlijke manier verlopen) klaar. Jammer, maar ik begreep dat – zelfs al krijgt je kind alleen maar de eerste paar druppels – alle beetjes helpen. Dat wat je zegt over de ziekte van Crohn wist ik niet. Is dat wetenschappelijk bewezen? (mijn moeder heeft de ziekte namelijk. Erg naar).

  Like

  • huisjevolliefde zegt:

   Helemaal mee eens. Iedereen moet vooral doen waar zij zich goed bij voelt! Eerlijk gezegd had ik ook nooit verwacht deze mijlpaal te halen. Dat van de ziekte van Crohn is inderdaad bewezen. Volgens mij zelfs terug te vinden op de site van WOH.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s