De Monster fase

Onze lieve’ prinses’ Sophia is afgelopen September 3 jaar geworden. En sinds Oktober heeft ze het ineens over monsters. Ze vindt sommige dingen ineens eng en vraagt of er geen spinnetjes komen. De monster fase. Ik ging op research wat dit precies in houd. En nog belangrijker. Hoe ga je hiermee om en wat kun je doen?

Angst.

Het ene kind is er sneller bang voor dan de ander. Kinderen met gevoeligere zintuigen zijn ook iets sneller angstig. Een aangeboren iets dus. Kinderen begrijpen alleen nog niet alles in het leven en zijn vaak angstiger dan volwassenen. Ze maken iedere dag veel mee dat ze niet begrijpen. Zo hebben baby’s vaak last van verlatingsangt. Kleuters of kinderen die al naar de basisschool gaan hebben weer hun eigen angsten. Bijvoorbeeld monsters. Elke fase van ontwikkeling kenmerkt zich door zijn eigen angsten.

‘Mama er komen geen spinnetjes he?’ – Sophia

Hoe ga je ermee om?

Natuurlijk heb ik wat research gedaan en heb ik wat manieren gevonden om dit monster-ding wat minder eng te maken.

  • Praat goed met je kind over wat hij/zij zo eng vindt. Erover praten helpt het al een plekje te geven en het een  plaatsje te geven. Je kind voelt zich serieus genomen maar probeer in het gesprek juist niet te veel nadruk op de angst te leggen.
  •  Gebruik humor en fantasie. Stuur de monsters weg of maak ze een stuk minder eng.
  • Laat je kind kijken naar hoe andere kinderen reageren die niet bang zijn voor datgene waar jouw kindje bang voor is.
  • Probeer samen leuke gedachten te bedenken voordat ze bijvoorbeeld naar bed gaan.
  • Speel enge situaties na. (speel doktertje, speel met neppe insecten of kijk een film over monsters zoals Monsters en Co.) Zo leren ze dat het eigenlijk niet zo heel eng is.
  • Lees samen boekjes over de angsten van jouw kind. Of over angst in het algemeen. Over hoe je er mee omgaat en ze overwint!
  • Ruim rondslingerend speelgoed op. Dit kan door de schemering s’ avonds er toch best wel uit gaan zien als een monster. Zorg dus voor een opgeruimde kamer.

Wat moet je juist niet doen?

  • Zegen dat ze zich niet zo moeten aanstellen. De angst van je kinderen is geen onzin.
  • Wordt niet boos. Boos worden verhoogt de spanning bij kinderen en verergert juist de angst.
  • Je kind overladen met geruststellingen. Hij/zij krijgt dan juist de indruk dat er echt iets aan de hand is.

Wat doen wij met de monster angst van Sophia?

Ten eerste nemen we haar angst serieus. We beginnen er zelf nooit over maar als ze er zelf over begint dan sturen we ze weg of vertellen haar dat ze helemaal niet zo eng zijn. ‘Ze laten scheetjes met bloementjes hoor‘ zeggen we dan. En dan moet ze stiekem toch wel lachen. 😉 We laten een lampje aan ’s nachts als ze dat graag wil en zorgen voor een opgeruimde kamer, of we lopen juist samen een rondje door de kamer om te zien dat er helemaal geen monsters zijn en we luisteren als ze erover praat. Voor ze gaat slapen vertellen we nog een leuk verhaaltje. Of herinneren haar aan iets leuks waar ze dan (hopelijk) lekker van in slaap gaat vallen. De film Monsters & Co hebben we nog niet samen gekeken maar mocht ik het idee krijgen dat het erger bij haar wordt dan gaan we dat zeker eens proberen. Daar doen de monsters namelijk heel stoer op de kamers bij kinderen maar zijn ze eigenlijk allemaal wel schattig.

Weg met de monsters! Hebben jullie kindjes last van angsten? En hoe ga jij er mee om?

Liefs Sanne

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s