Een hele dag tegen alles ja zeggen

Soms sta ik er niet bij stil. Maar heel de dag roep ik ‘nee’. Vooral tegen de kinderen. Maar ook tegen mijn man. Je wilt nou eenmaal niet dat de kinderen op de muur kleuren. Of die drie zakken snoep in één keer op eten. Maar nu besloot ik het eens een dag anders aan te pakken en een hele dag ‘ja’ te zeggen tegen de kinderen en man-lief. Zonder dat ze dat van te voren wisten. Dat dan weer wel. Zo konden ze er het minste misbruik van maken. Dacht ik…

Ik heb vandaag een vrije dag. Prima. Fijn zelfs. Geen planning tot nu toe en ben benieuwd wat deze dag mij gaat brengen. Ergens heb ik er ook wel zin in. Het onbekende en de dag uit handen geven zeg maar.

We20171204_150715 beginnen de dag goed. De kindjes slapen uit tot kwart voor 8. Sophia vraagt of ze nog even in ons bed tv mogen kijken. Ik zeg geen nee. Prima plan zelfs. Zo kan ik nog even rustig wakker worden. En aangezien ik gisteren avond een personeels feestje gehad heb tot laat, kan ik wel een rustige opstart gebruiken.

Ik probeer mijn make-up te doen. Sophia vind dit altijd interessant. Ze kijkt mee en wil dan vaak ook lipstift. Vandaag wil ze ook mooi maken. En ze wil het zelf doen. Inclusief mascara. We poetsen daarna wel weer even haar gezicht. Ze is het er niet helemaal mee eens maar na het omkopen met het mogen dragen van een prinsessenjurk gaat ze akkoord.

Ik geef de kindjes krentenbollen als ontbijt. Ze vragen niet om iets speciaals dus ik ben al lang blij dat ze dit al gewoon binnen hebben. Na de krentenbollen ziet Sophia de lolly’s. Tuurlijk. Je mag best een lolly. (De rest verstop ik snel voordat ze er meer vraagt.)

7P1A1341

En ze vraagt er om meer. Ik had het kunnen weten. Ze eet er drie en dan verzin ik dat ze op zijn. Dat is niet hetzelfde als nee zeggen en toch zorg ik ervoor dat ik de rest van de dag niet met een stuiterende suikerballerina te maken heb. Prima opgelost. So far. So good.

‘Mama, mogen we van de bank een springkussen maken?’ uuuhhh. Ja.

7P1A1343

‘Mama, mag ik een donut?’ Tuurlijk. Ga ik even halen voor je. Doe ik gewoon. Want vandaag zeg ik geen nee. En ik krijg de left-overs. Bijkomend voordeel.

7P1A1348.jpg

Ze wil een tweede en een derde. Uiteraard. Haar stem volume neemt toe en haar suikerspiegel ook gok ik. Energie voor twee. En aangezien mijn energie level erg laag is vandaag zou je denken dat dat dan goed uitkomt, omdat Sophia dus genoeg heeft voor twee. Maar zo werkt het dus niet.

Middag. Thiago naar bed voor een dutje. Hij praat nog niet echt. Maar dat maakt het niet minder moeilijk om geen ‘Nee’ tegen hem te zeggen. Hij heeft namelijk al 3 keer op de tafel gestaan. Is 4 keer met de zak spekjes komen aanlopen. En ja, dan wil hij dat ik er een aan hem geef. Of heel de zak. Maakt hem het uit. Als hij er maar een krijgt. Hij heeft al op de vensterbank gezeten. Drinken omgegooid en het ‘springkussen’ van Sophia ‘kapot’ gemaakt. Je kan je voorstellen dat ik blij ben dat het bedtijd is. En dat hij niet kan vragen of hij nog langer op mag blijven..

7P1A1475.jpg

Ik wilde dit experiment echt heus wel de hele dag volhouden. Maar man wat is het moeilijk. Ik dacht dit doe ik wel even. Maar echt, soms kán je gewoon niet anders dan NEE zeggen. Dus ik geef het op. Nog voordat man-lief thuis komt. Is misschien maar beter ook. Want wat zou me anders wel niet allemaal te wachten staan..

Ik heb vandaag o.a. JA gezegd op de vragen:

 • Mama, mag ik jouw make-up op?
 • Mama, mag ik een donut?
 • Zullen we Baco (de hond) ook een prinses maken?
 • Mama, gaan we naar de speeltuin?
 • Mag ik van de bank een springkussen maken?
 • Eten we straks pannenkoeken en pizza?
 • Mama, ik wil drinken. Snel pakken. Hup.

Toch heb ik besloten vaker na te denken over mijn antwoord. We zeggen zo snel nee. Gewoon omdat dat soms makkelijker is. Dus ondanks dat ik het niet een hele dag heb volgehouden heb ik wel besloten er iets mee te doen.

Zet het jullie aan het denken? Hoe vaak zeggen jullie nee op een dag?

Liefs Sanne

 

 

 

5 gedachtes over “Een hele dag tegen alles ja zeggen

 1. Maria de Ridder zegt:

  Het woord ‘nee’ is mij ook niet gelukt om te verbannen uit mijn woordenschat. Ik ben erg creatief geworden in te zeggen en te vragen wat ik wel wil. In plaats van nee je mag geen snoepje meer lukt het me, na een diepe zucht om te zeggen, je mag een appel. Tegenwoordig lukt het me ook om gewoon te blijven herhalen en soms een alternatief te bieden. Vooruit dan je mag een peer. 🙂

  Like

 2. Marianne zegt:

  Zei vanmorgen nog tegen mijn schoonmoeder dat Guus wel z’n grenzen aan het zoeken is sinds Jens er is dus dat we hem daarin moeten begrenzen. Alleen heb ik het gevoel dat ik de hele dag nee en niet doen tegen hem zeg. Iets om over na te denken en hem wellicht wat anders aan te bieden of niet meteen af te kappen wat hij doet/vraagt wat ik niet wil

  Like

 3. Tamara embregts zegt:

  ik zeg ook heel vaak nee . maar soms als ze te lang blijven zeuren of al 10 keer gevraagd hebben om een snoepje en waarop ik al 9 x nee gezegd heb ga ik wel eens overstag om maar van het gezeur af te zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s