Omdat als Brabander een Carnavals blog niet kon uitblijven

Het kan je niet ontgaan zijn. In het zuiden is het feest losgebarsten. Carnaval is in volle gang. En ik als echte Brabantse neem je graag mee in dit feestgedruis. Bereid je voor.

Waarom vieren we Carnaval?

Ik gewoon omdat het me met de paplepel is ingegoten. Ik weet niet beter en kijk er ieder jaar naar uit. Van oudsher (raar woord eigenlijk) was het een eetfestijn, omdat het de laatste mogelijkheid was zich te buiten te gaan voor de 40 dagen vasten waarin men zich beperkte tot het minimaal noodzakelijke. Ook al wordt de vastenperiode lang niet meer zo streng gevierd als vroeger, het carnavalsfeest blijft het feest waarbij mensen zich vermommen door vreemde kledij aan te trekken, en zo onherkenbaar een alibi hebben om zich in allerlei vormen te buiten te gaan. (Hoppaaa) In de Middeleeuwen vielen daarbij nogal eens doden en gewonden, maar tegenwoordig is het masker meer om gewoon je outfit af te maken. Het carnavalsfeest wordt in Nederland vooral ten zuiden van de grote rivieren gevierd. Sommige steden en dorpen hebben tijdens de carnavalstijd zelfs een alternatieve naam (bijv. ‘s-Hertogenbosch wordt Oeteldonk, Breda wordt Kielegat en Bergen op Zoom wordt Krabbegat). Ik zelf woon in het Peeënrijk. Vaak worden steden en dorpen tijdens carnaval overgedragen aan het gezag van Prins Carnaval, bijgestaan door de Raad van Elf. ALAAFF..

Genoeg theoretisch geneuzel. Wat denk ik tijdens een avondje Carnaval? 

 • We mogen weer. Wat zal ik nu aantrekken? Ga ik als Griekse godin? Roodkapje? Of zal ik toch mijn aardbeien pak aan doen?
 • Waarom heb ik dan ook 8 pakken als Carnaval maar 5 dagen duurt.
 • Eerst de jassen ophangen. Altijd weer spannend. Zou hij er nog hangen als we lam naar huis gaan?
 • Muntjes halen. Ze zijn in te leveren in iedere kroeg in ons dorp. Dat is dan wel weer handig. Minder handig is dat ze donker paars zijn. En je ze dus niet ziet als je ze laat vallen. Niet laten vallen dus. (note to myself)
 • Wat gaan we drinken. Bier of wijn? Weer een keuze. Te veel keuzes. Oké BIER!
 • WAT IS DAT? oh ik zie het al. Hij is als boom verkleed. Prima keuze.
 • Jokie en Jet zijn er ook. Denk je een avondje weg te gaan zonder kinderen zit je wéér met dat deuntje in je hoofd.
 • ‘Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent’ Oké, die gaat dus ook niet meer uit mijn hoofd.
 • Nog een bier. Vooruit.
 • De Piraat naast me stinkt. Ik waarschijnlijk ook. Maar hij meer. Dat is zeker!
 • ‘Zak eens lekker door’ Zak zelf lekker door.
 • BIEERR, oké.
 • Vrouw tegen over me is verkleed als iemand van de majorette. Leuk. Zolang ze die stok van der nou eens bij houd in plaats van bijna drie keer in mijn linker oog te steken.
 • Polonaise. Gaat echt helemaal nergens over hoor. Iedereen kan het. Je legt je handen op de schouders van degene voor je. En je loopt in een treintje de kroeg rond. Ik doe hem deze avond. 7 keer.
 • Laatste biertje dan.
 • Shit muntjes op. Nu al. Maar weer nieuwe halen dan.
 • En dan komt het liedje van de Snollebollekes. Van links naar rechts. Zodra je het startsein hoort kun je maar beter je biertje heul snel opdrinken. De hele kroeg gaat namelijk van links naar rechts. Geen grap. Je bier beland dan zorgvuldig op je carnavals outfit. En voor je het weet stink je toch erger dan die Piraat. Ik heb je gewaarschuwd.

Waarom moet iedereen een keer Carnaval hebben gevierd?

Waarom niet?

IMG-20180209-WA0026[3261]

Hoe vieren wij Carnaval?

We beginnen op Vrijdag. We gaan altijd met een hele leuke groep. De helft bestaat uit mijn eigen familie. Nichten en neven en dan heb je nog de vrienden die inmiddels ook half familie zijn. Vrijdag avond gaan Manlief en ik samen. Op Zaterdag middag gaan we met de kindjes. Speciaal naar het kindercarnaval. Vooral Sophia heeft nu een leeftijd waarop ze dat geweldig vindt. ‘S avonds mogen papa en mama weer los. Zondag is bij ons de optocht. Mijn tante woont in de hoofdstraat en met een hele grote groep maken we daar altijd een feestje van. Ik maakte vorig jaar een filmpje en deel het hieronder met jullie. Kijk zelf maar! Maandag ochtend is bij ons het Pyjama bal. (Wat?) Ja, het Pyjama bal. Een begrip in ons dorp. En nee, daar komt géén filmpje van. Om 8:00 uur verzamelen we. Want om 9:00 uur ben je te laat en sta je een uur in de rij. Pyjama bal, eigenlijk slaat dit dus echt helemaal nergens op. Om 11:00 uur heb ik al genoeg gedronken om aan het infuus te moeten en vanaf 12:00 uur kun je me oprapen. Ik zal zeker wat stories delen op Instagram! Deze ochtend is absoluut de leukste ochtend van het jaar. De rest van de maandag gebruik ik om bij te komen.  Afhankelijk van mijn en man-liefs staat gaan we maandag nog met de kindjes weg of ’s avonds weg.

Vorig jaar maakte ik een leuk filmpje van de optocht. Doe ik dit jaar zeker weer. Je zult hem volgende week kunnen zien op mijn Instagram.

Gaan jullie Carnaval vieren?

Liefs Sanne

3 gedachtes over “Omdat als Brabander een Carnavals blog niet kon uitblijven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s