Geboortefotografie

Één van de meest bijzondere reportages die ik als fotograaf mag en kan maken. We leggen allemaal alles vast. Een verjaardag. Een bruiloft. Maar één van de meest bijzondere gebeurtenissen in ons leven vergeten we vaak.

Verbaasde reacties.

Nou is het misschien ook wel een beetje Amerikaans. Net als de Cakesmash fotoshoot. Maar het wordt gelukkig al een stuk bekender hier in ons kikkerlandje. Maar toch als ik mensen uitleg dat ik verschillende dingen vastleg. Bijvoorbeeld families, baby’s, bruiloften en bevallingen. Dan blijven mensen vooral even bij dat laatste hangen. De meest grappige reacties heb ik er al op gehad. Van vragen als; ‘Vind je dat niet heel eng?’ tot ‘Maar fotografeer je dan steeds de.. uuhhh.. jaa… daarzo?’

Haha, nee. Ik fotografeer niet steeds ‘daarzo.’ Integendeel. Ik leg op een mooie manier de sfeer in de ruimte vast. De emoties op gezichten. De eerste checks. De eerste ontmoeting met broertjes of zusjes. Of Opa’s of Oma’s.

Stand-by staan.

Een geboorte fotograferen werkt net even anders dan een gewone fotoshoot of Bruiloft. Ik weet namelijk niet van te voren op welke dag of tijdstip ik mag gaan fotograferen. Dus vanaf week 38 van de zwangerschap sta ik stand-by. Dit betekend voor mij dat ik moet zorgen dat ik ten alle tijden een (half) volle tank moet hebben. Mijn tas moet klaar staan met een camera met volle batterijen, lege kaartjes. Dat ik niet kan drinken. Bijvoorbeeld afgelopen oud & nieuw stond ik stand-by. Voor mij dus maar 1 glaasje champagne. Want je weet natuurlijk nooit of de baby er juist dié nacht uit wil.

Waar ik ook heen ga, ik moet zorgen dat ik gelijk kan vertrekken. Zo gingen we een keer naar de Efteling. (Toevallig één dag voor de laatste bevalling die ik gedaan heb echt begon) Maar dat wist ik natuurlijk nog niet en dus neem ik mijn camera tas mee én zijn mijn ouders ook mee gegaan. Super gezellig maar ook noodzakelijk. Op de parkeerplaats zijn de autostoeltjes van mijn auto over gezet naar de auto van mijn ouders. Mocht de bevalling dan beginnen dan kon ik gelijk weg en namen zei de kindjes mee.

Ik moet dus ten alle tijden zorgen dat ik oppas kan regelen voor mijn kindjes. Ook als de bevalling ’s nachts begint. Ik moet zorgen dat ik de juiste apparatuur heb. Aangezien ziekenhuis kamers vaak donker zijn en je toch wil dat je foto’s niet te veel ruis bevatten.

En ik heb een leuk netwerk opgebouwd van collega geboorte-fotograven. We werken allemaal in dezelfde regio, zitten samen in een app-groepje en het houd in dat we voor elkaar stand-by kunnen staan op het moment dat we echt niet zelf kunnen. Voor mij geeft dit de vrijheid om ook in het hoogseizoen bevallingen aan te kunnen nemen.

Welkom Jens.

Met dank aan de ouders van Jens mag ik jullie een reportage laten zien. Marianne en Cock leerde ik kennen tijdens onze zwangerschapsreportage. We maakt mooie foto’s van de bolle buik van Marianne en haar gezin. Toen we terug naar de auto liepen vroeg ze aan mij: ‘Wat zou je nou echt nog graag willen doen?’ En zo begon het balletje te rollen. Ik had al één keer eerder een bevalling gefotografeerd (en twee gemist door mega snelle bevallingen) en wilde dit heel erg graag vaker gaan doen! En toen besloten ze dat ik bij hun bevalling mocht zijn.

Vol Liefde Fotografie - (2)

We hielden goed contact en daar op een mooie zaterdag ochtend kreeg ik hét appje, dat de bevalling begonnen was. De weeen waren sterk genoeg en er was 2 cm ontsluiting. De verloskundige zou twee uur later terug komen om te kijken of ze was opgeschoten en naar het ziekenhuis mochten. Gelukkig was man-lief vrij en kon hij bij de kindjes blijven. Twee uur later kreeg ik te horen dat ze op 4 cm zat en ze naar het ziekenhuis mochten.

7P1A9007.jpg

Dit was voor mij een teken om echt alles klaar te gaan zetten en te gaan rijden. Ik moest toch nog wat administratie doen en besloot dat ik dit net zo goed in het ziekenhuis kon doen. Toen ik net aankwam ben ik toch eerst even naar de kamer van Marianne gegaan. Wat lag ze daar de weeen goed weg te puffen! Ze zat nu op 5 cm. Ik maakte wat sfeer beelden en ben in het restaurant gaan zitten.

Nog geen uur later krijg ik een appje van papa. Of ik NU wil komen. En terwijl ik een klein sprintje neem over de gang komt de verloskundige mij al halen. 9,5 cm ontsluiting. Wat is dat ineens snel gegaan! Ik zet mijn spullen weg en maak foto’s van de laatste momenten. Na een klein uurtje wordt daar hun tweede zoon geboren! Lieve kleine Jens. Met een prachtig mooi gewicht van 4.170gr.

Ik maak foto’s van alle checks en controles. En wacht tot grote broer Guus zijn nieuwe broertje komt bewonderen. Wat zijn dit toch prachtige momenten om te mogen vastleggen. Zo puur en bijzonder.

Ik ben dan ook besloten om per direct de geboortereportages toe te voegen aan mijn pakketten. Ben jij zwanger en zou je ook je bevalling willen laten vastleggen? Kijk dan even op mijn website of bekijk meerdere bevallingen in mijn portfolio. Stuur een berichtje. En dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Liefs Sanne

2 gedachtes over “Geboortefotografie

  1. vanhesej zegt:

    Heel mooi sanne, ik baal nog steeds dat ik te snel ging om jou nog te bellen.
    Mocht er ooit een 4e komen ( ohjee die reacties ) dan weet ik je te vinden!

    Dikke kus

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s