Hoe bereiden we Hailey voor op haar broertje?

Op de een of andere manier begin ik het nu steeds spannender te vinden dat er een kleintje bij komt. Het wordt ook steeds echter doordat we druk zijn in de babykamer en de weken voorbij vliegen. Een van de dingen die ik erg spannend vind is hoe Hailey met haar broertje zal omgaan straks. Vindt ze het leuk, eng of wordt ze misschien wel jaloers? We proberen de jaloezie zoveel mogelijk nu al te voorkomen door haar in ieder geval mee te nemen in alles wat er gebeurt. Hoe wij dat doen? Daar gaat deze blog over. – Nethanja

Controles en echo’s

Omdat wij haar vanaf het begin alles hebben verteld, met uiteraard het risico dat ze het verklapt, hebben we in ieder geval voor ons gevoel een goede start gemaakt. Ze ging mee met de allereerste echo met 6 weken en de echo’s en controles die daar op volgden. Ze vind het allemaal super interessant en we genoten er natuurlijk zelf ook van dat ze naar het scherm wijst en “broertje” roept. Het zo vroeg vertellen kan ook een nadeel zijn als je kind ongeduldig wordt en blijft vragen hoe lang het nog duurt, maar ik denk dat dit pas is als je kind al wat ouder is en daarom hebben wij voor deze aanpak gekozen.

Boeken

We hebben zelf het boek ‘Wat zit er in je buik, mama?’ gekocht en van familie hebben we het boek ‘Bobbi krijgt wordt grote broer’ gekregen. Ook hebben we het kleine boekje van nijntje ‘Kleine pluis’ Vooral de eerste is hier echt favoriet door de mogelijkheid van het uitklappen van de plaatjes. Dat verzinnen ze toch weer leuk voor de kindjes. Ja of het lezen van zo’n boek helpt, geen idee, maar kwaad kan het ook zeker niet dus voor ons voelt dit goed.

LRM_EXPORT_20180109_173556[3457]

Grote zus

Wij geloven in de kracht van de herhaling. We vertellen haar regelmatig dat ze grote zus wordt en dat ze een broertje krijgt. We merken dan ook dat ze het steeds meer zelf gaat vertellen. Bijvoorbeeld bij het consultatiebureau werd er tegen Hailey gezegd: “volgens mij krijg jij er een broertje of zusje bij?” Hailey wees naar mijn buik en terwijl ze er over wrijft zegt ze “Ja, broertje zit daar!” Daarnaast komt ze graag even op schoot zitten en wilt ze haar broertje even ‘zien’ en dan legt ze haar handjes op mijn buik en zegt ze “even wachten”, omdat ik altijd zeg dat ze even moet wachten tot hij inderdaad schopt.

LRM_EXPORT_20180228_221545[3460]

Nieuwe kamer

Hailey haar oude meubels zullen we voor de baby weer gaan gebruiken. Om te voorkomen dat ze het gevoel krijgt dat ze haar spulletjes moet afstaan en daardoor jaloezie teweeg gaan brengen, hebben we dit al vroeg in de zwangerschap gedaan. Hailey is in het nieuwe jaar, ik was toen 20 weken zwanger, in een ‘grote-meiden-bed’ gaan slapen. Nu een week geleden hebben wij ook haar nieuwe kledingkast binnen gekregen en heeft ze nu een echte meiden kamer. We vertellen haar dan ook regelmatig dat ze nu een grote meid is en daarom een groot bed en nieuwe kast heeft gekregen. Haar oude meubels staan nu in het kamertje van ‘broertje’ en ze heeft dus ruim voldoende de tijd, naar ons idee, om daar geen nare gevoelens over te krijgen.

LRM_EXPORT_20180228_214513[3459]

Speelgoed

Hailey speelt graag met haar poppen en ook daarmee maken we regelmatig een bruggetje. Als Hailey bijvoorbeeld de ‘baby’ lief een flesje aan het geven is dan vragen we Hailey of ze straks ook mama helpt met haar broertje de fles te geven. Ook heeft broertje al wat ‘speelgoed’ in het kamertje staan. Zo staat er een houten trein op de kast die Hailey ook wel erg interessant vindt. We hebben haar verteld dat de trein voor haar broertje is, maar dat als hij oud genoeg is om ermee te spelen Hailey mag laten zien hoe dat moet. Dat vond ze goed. Nu als ze de trein ziet zegt ze gelijk dat het voor broertje is en ze vraagt ook niet of ze hem mag hebben. Ik vind dat zo knap van haar.

LRM_EXPORT_20180228_214339[3458]

De bevalling

Ook de bevalling en de tijd daarna is iets waar we al wel over nadenken. We doen er op dit moment nog niks mee, maar het speelt wel in ons hoofd. Zo zal ze bij opa en oma gaan logeren als het gaat beginnen. Ruim voor die tijd zullen we het haar ook gaan uitleggen dat het kan dat ze door opa en oma opgehaald wordt omdat broertje gaat komen en dat het dus ook ’s nachts kan zijn. Hailey slaapt gelukkig regelmatig bij opa en oma, omdat ze altijd een dag in de week op haar passen , dus we verwachten daar geen narigheid over. Ook hebben we besproken dat we Hailey zo snel mogelijk met haar broertje willen laten kennismaken. Ook willen we Hailey wat geven van haar broertje als hij er is. Een klein cadeautje, om haar te bedanken voor het goede zorgen van mama tijdens de zwangerschap. Wat het moet worden, zijn we nog niet over uit dus tips zijn welkom.

LRM_EXPORT_20180228_222513[3461]

Verder hebben we een meerijdplankje gekocht zodat ze naar haar broertje kan kijken tijdens het wandelen. Ze vindt het nu al super interessant om erop te staan dus zijn onwijs benieuwd hoe ze het straks gaat vinden als hij er echt is.

Hebben jullie tips voor een cadeau voor als haar broertje er is?

Liefs Nethanja

 

 

 

 

 

2 gedachtes over “Hoe bereiden we Hailey voor op haar broertje?

 1. Shanty zegt:

  Hoi Hoi, wat een leuke blog! Hier is een zusje op komst en wij zijn ook in het begin met 2 boekjes begonnen en ook mama wat zit er in je buik die een groot succes is! Ook wij hebben haar overal bij betrokken maar ik merk dat het nu aan het einde (Ik ben inmiddels 38 weken) het toch erg lastig word. Wanneer komt de baby er nou uit mama? Zusje kom je al? Dat soort vragen. Ik zelf kan minder en heb last van vele kwaaltjes en dat doet haar veel. Ze is opstandiger en vraagt veel om bevestiging. Wij proberen die uiteraard te geven en zo “gewoon” mogelijk verder te gaan in de dagelijkse dingen tot het gebeurd maar dit is niet altijd even makkelijk…Als cadeau hebben wij een babyborn kinderwagen voor onze dochter gekocht en die geeft dan het zusje aan de grote zus. Zo kan zij net als mama met haar pop mee wandelen of in huis rondjes rijden. (*Nu heeft ze alleen een buggy voor de pop.) Maar we hebben vooral voor iets gekozen wat grote zus erg leuk vind zodat het ook echt een leuk cadeau is en ze er blij van wordt.
  Ik wens u nog een hele fijne zwangerschap toe! Succes verder maar volgens mij komt dat wel goed 😃

  Like

 2. marleen1331 zegt:

  Wat een mooie blog! Misschien is een zilveren armbandje heel mooi om te geven. Ik heb als klein meisje vroeger ook eens een zilveren armbandje gekregen van mijn ouders; ik heb hem uiteindelijk laten verstellen en ik loop er nu nog steeds mee rond!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s