Kijkje in de keuken: Voor & Na foto’s

Fotograaf zijn is zoveel meer dan alleen leuke foto’s maken. Soms wordt dat nog wel eens vergeten denk ik. Ik ben per week uren bezig met mailen, marketing, nabewerken en administratie. En al die tijd heb ik geen één keer mijn camera in mijn handen.

In het nabewerken gaat vaak veel tijd zitten. Maar juist dat stukje maakt dat je een foto kunt maken in je eigen stijl. Er zijn zoveel eindeloze mogelijkheden qua bewerking. Ik laat jullie graag wat foto’s zien die niet bewerkt zijn en zo uit mijn camera komen. En dan ze foto zoals ik hem aflever bij mijn klanten. Je zult dan begrijpen waarom ik zoveel tijd kwijt ben aan het nabewerken.

Waar bewerk ik mijn foto’s mee?

Ik bewerk al mijn foto’s na met het programma Lightroom. Dit is een programma dat ik gekocht heb en niet heel goedkoop is. Maar hier kan ik wel eigenlijk alles mee doen wat ik wil. Nu ik het ook al even gebruik heb ik er een handigheid in en gaat het bewerken natuurlijk wat sneller en mooier dan in het begin. Het is even uitzoeken wat je allemaal kunt doen met de vele tools. Maar als je het eenmaal door hebt is het een top programma!

Hoeveel tijd gaat hier in zitten?

Vaak besteed ik van ieder uur dat ik aan het fotograferen ben ook 1 a 1,5 uur aan het nabewerken. Afhankelijk van een fotoshoot, het model en de oneffenheden. Reken dus maar uit hoe lang ik bezig ben na een bruiloft van 16 uur.

7P1A2671-27P1A2671

Proefversie

Je kunt via Adobe Lightroom en Photoshop gratis 30 dagen uitproberen. Vooral als je twijfelt of deze programma’s passen bij wat je zoekt is dit een leuke optie! Kijk even op de website van Adobe voor meer informatie. (En nee ik wordt niet gesponsord. Was het maar zo’n feest.)

Handige tips

Verder ben ik de beroerdste niet en deel graag met jullie wat fotografie tips voor mama’s die hun kindjes graag op de foto zetten!

 • Ga je foto’s maken van je kindje? Fotografeer dat het liefst bij (veel) daglicht en gebruik je flitser niet. Een flitser is een heel leuk hulpmiddel. Maar alleen als je de techniek kent en hem goed gebruikt. Ander vind ik namelijk de foto er nooit mooier op worden. Ik zie het vaak ook gelijk als foto’s met flits zijn gebruikt.
 • Zorg dat je het daglicht goed gebruikt en laat je kindje richting het licht kijken. Voor zover dit lukt. Tegen het licht in fotograferen levert vaak ook geen mooie plaatjes op. (tenzij je dit ook weer goed weet te gebruiken. Maar dat kunnen er maar weinig.)
 • Stel altijd scherp op de ogen van je kindje. Eigenlijk geldt dit voor iedere foto die je maakt van personen.
 • Ben je van plan Lightroom te gaan gebruiken. Schiet je foto’s dan altijd in RAW. Zo blijft er meer informatie in je foto en kan je hem nog mooier bewerken. Lightroom zet je foto dan weer over in een JPEG bestand zodat je foto geschikt is om te delen op Social media.
 • Heb geduld. Veel geduld. Kinderen hebben niet altijd zin. Zorg dus dat je van te voren bedacht hebt hoe je graag een foto wilt maken en wat je daarvoor nodig hebt. Pas als alles klaar ligt/staat ga je de foto maken.
 • Bewerk de foto na zoals jij ze mooi vind. Er is geen geschreven regel hoe het ‘moet.’ En dat is juist het leuke aan het nabewerken. Je kunt de foto je eigen stempel geven. Hou je van lichte foto’s? Met veel contract of juist weinig? Maak hem eigen!

 

Bewerk jij ook wel eens foto’s? En waarmee bewerk jij het liefst?

Liefs Sanne

 

 

 

 

 

4 gedachtes over “Kijkje in de keuken: Voor & Na foto’s

 1. Nynke zegt:

  Leuk artikel! Ik zit nu sinds 2 weken op de fotovakschool en gebruik sinds augustus vorige jaar lightroom. Heb hierbij ook een digitale cursus aangeschaft, ideaal!
  Ook op school krijgen we les in photoshop.
  Vind het erg leuk om foto’s te maken en vervolgens bewerken. Fotograferen in RAW heb ik nog niet gedaan maar hiermee gaan we ook nog aan de slag.

  Like

 2. Amelie zegt:

  Wat een prachtige foto’s! De tips zijn wel handig. Zeker het feit dat nergens beschreven staat wat jezelf mooi vindt! Daar moet ik me wat meer aan vasthouden. Daarnaast ook gewoon meer oefenen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s