1,5 jaar borstvoeding

Hoeraaa, Thiago is vandaag precies 18 maanden oud. Al 1,5 jaar. Mijn kleine baby die groeit tot een heerlijke dreumes. En naast dat ik alleen dat al een klein feestje waard vind, vier ik vandaag ook dat ik al ander half jaar borstvoeding mag geven. Je leest het goed. Nog steeds voorzien mijn twee vriendinnen mijn kleine mannetje van melk. En daar ben ik best een beetje trots op. Tjakaaaa!

 

7P1A6907

Nooit gedacht

Als je me dit anderhalf jaar geleden gevraagd had, had ik je verteld dat het een één April grap was. HAAA. Dat is dus niet. Al 1,5 jaar lang borstvoeding. Hoor ik nu een beetje bij de zogenaamde ‘langvoeders’? Ik vind het eigenlijk nog niet zo lang. Voor mijn gevoel is hij namelijk pas net geboren. En toch is het alweer een half jaar geleden dat ik de één jaar borstvoeding blog schreef.

Hoe gaat het nu?

Nog steeds gaat het zo goed. En dat is ook de reden dat ik het nog steeds geef. Ik zou niet weten waarom ik zou stoppen. Ik kan geen één reden vinden die ik belangrijker vind dat die mooie momenten samen. Nog steeds krijgt Thiago voornamelijk in de nachten en ochtenden borstvoeding. Ik kolf niet meer als ik een nacht weg ben. (nu 2 keer voorgekomen) En toch blijft mijn productie nu goed op gang. Af en toe drinkt hij nog overdag en dan geeft hij zelf aan dat hij wil drinken.

Mijn advies

Ben je van plan borstvoeding te gaan geven? Top! Ik vind het namelijk wel jammer als aanstaande moeders er gelijk voor kiezen fles voeding te gaan geven. En eigenlijk vind ik dat toch wel alle moeders op zijn minst de eerste weken borstvoeding zouden moeten proberen te geven wanneer ze hiertoe in staat zijn. Iedereen weet dat het een feit is dat borstvoeding stoffen bevat die baby’s nooit uit flesvoeding kunnen krijgen. En hé, die tieten zijn juist dáár voor gemaakt he! Just so you know.

Maar, mijn advies. (Aangezien ik denk dat ik nu wel wat tips kan en mag geven met mijn ervaring.)

 • Borstvoeding is naast heel mooi en het beste voor je kindje ook heel hard werken. Vooral de eerste weken. Die zijn toch echt het pittigst. En helaas vertelde ze dat er niet bij tegen ons tijdens de borstvoedingscursus die we braaf volgde tijdens mijn zwangerschap van Sophia. (Ja echt, die hebben we gedaan. Man-lief ging alleen mee voor de tiet plaatjes vermoed ik.)
 • Licht jezelf goed in. Iedere moeder is in het begin onzeker. Maar een verkeerde techniek kan zorgen voor veel problemen. Kom je er niet aan uit? Schakel dan een lactatiekundige in die met je meekijkt.
 • Koop zoogcompressen. Zoog watte? Ja, zoogcompressen. Niks minder dan een ultra maandverband voor je lekkende vriendinnetjes. Want lekken deden ze bij mij. Als Thiago aan de ene kant dronk begon de ander ook te lopen. Geen zoogcompres in de buurt? Jammer joh. Natte plekken tot aan mijn navel waren dan geen uitzondering. Je koopt ze gewoon bij je drogist.
 • Vooral in het begin waren de nachten bij ons heel moeizaam. Ik was soms op! Wij spraken dan af dat Man-lief Thiago ging halen en verschoonde en hem daarna aan mij gaf zodat ik kon voeden. Zo had hij toch het gevoel mij te kunnen helpen en ik hoefde niet steeds mijn bed uit.
 • Schaam je vooral niet om te voeden in het openbaar. Hoe meer vrouwen dit durven en doen, hoe normaler het zal worden. Ik heb altijd overal gevoed. Soms wel een beetje afgedekt maar wel overal. En dan bedoel ik geen doek over Thiago heen maar gewoon een voedings bh die de bovenkant van mijn borst nog bedekt en een voedingsshirtje die weer van boven open kon en dus er echt maar een heel klein stukje huid te zien was. We can do this girls!!
 • Geniet, geniet, GENIET! Want voor je het weet zijn ze 1,5 jaar oud. Wil je meer weten over borstvoeding? Google is je beste vriend. (nouja soms dan.) De lactatiekundige in dit geval ook.

7P1A6892

Hoe wij nu verder gaan?

Zoals ik al eerder aangaf werk ik niet met een plan. Ik was al super trots dat we 4 maanden gehaald hadden. En ik twijfelde al of ik moest stoppen bij 9 maanden. Toch heb ik dit niet gedaan. En ik ben nu op een punt gekomen dat het me echt niet meer uit maakt wat andere ervan vinden. Ik laat hem of mijn lichaam beslissen wanneer het klaar is. PUNT.

Want eigenlijk wil mijn hart hem wel voeden tot hij 18 is. 😉

Liefs Sanne

 

 

 

8 gedachtes over “1,5 jaar borstvoeding

 1. Janneke zegt:

  Ik heb pieter 16 maanden eigenlijk probleemloos gevoed ( behalve de eerste weken ) en had het op een dag ineens gehad en ben zo gestopt. Hij heeft nog nooit een fles “kunst” voeding gehad. Ik ben bij Marie na 5 maanden gestopt. Ik had continu borstonsteking en spruw en zoveel tegenslagen. Op een gegeven moment had ze telkens niet genoeg en kolven kan ik niet. Er komt geen drup! Ik vond het zo lastig om te stoppen maar wel de beste keuze voor ons allebeide.

  Like

 2. Joann zegt:

  Heel toevallig kwam ik je artikel tegen via instagram, en leuk om te zien dat jij ook zo lang bv geeft (ken niemand in mijn omgeving) onze dochter is zaterdag 18 maanden en ik die voed ik ook nog steeds, voor mij nog het mooiste wat er is En dat terwijl ik zelfs na de bevalling nog twijfelde of het wel wat voor me was haha! Ik blijf het alleen wel bizar vinden dat mensen vanaf 9 maanden zeggen: nou, nu stop je toch wel eens? Durf het niet eens meer te benoemen, al ben ik stiekem hartstikke trots!

  Like

 3. Els zegt:

  Zelf mijn 2e ruim 23 maanden borstvoeding gegeven. (1e 13 maanden) ook totaal niet van tevoren bedacht dat het zolang zou zijn. Het stopte ook heel natuurlijk. Binnenkort komt hier de 3e en ook nog geen idee hoelang ik het nu gaan doen.

  Like

 4. Els Wanders zegt:

  Echt fijn dat het na 18 maanden nog zo goed gaat met de borstvoeding.
  Bij mijn dochtertje lukte het niet en ben ik na 6 weken kolven gestopt.
  Bij mijn zoontje ging het wel goed, hij heeft 10,5 maand borstvoeding gehad en hij wilde toen zelf niet meer, wat ik erg jammer vond. Ik had toen vooraf ook niet verwacht om zolang te voeden en op het werk te gaan kolven. Nu vind ik het jammer dat het voorbij is, waren zo een fijne momentjes samen.
  In het openbaar voedden vond ik wel lastig, maar aan het eind dronk hij alleen nog maar in de ochtend, avond en snachts.

  Like

 5. Joyce zegt:

  Knap hoor! En toch moet ik er niet aan denken..
  Hoewel ‘de borstvoedingsmaffia’ vind dat alle mama’s het moeten geven, moet wel iedere mama daar achter staan want anders is het al een gegeven feit dat dat nooit gaat werken..

  Ik vind dat iedere mama dat zelf mag bepalen.
  ondanks dat ik de keuze heb gemaakt het niet te doen, is mijn dochter wel geteld maar 2x ziek geweest in haar 3 jaar durende leventje en is ze te wijs voor haar leeftijd 😉

  Enne die zoogcompressen die ken je ook zonder borstvoeding geven want die twee lekken hoe dan ook 😉

  Like

  • huisjevolliefde zegt:

   Nou knap wil ik het niet noemen hoor 😅 het is voor mij zo gewoon wat jamner dat jij er niet aan moet denken. Waarom niet?

   Super fijn dat ze zo weinig ziek is en zo wijs is. Maar het blijft natuurlijk een feit dat bv beter is. Al worden ze zonder ook gewoon groot hoor.

   Ik hoor zeker niet bij de ‘boestvoedings maffia’ maar ben wel een voorstander. Los daarvan vind ook ik dat iedereen moet doen waar die zich goed bij voelt. Er wordt alleen al zo snel nee gezegd en het niet eens geprobeerd. Dat vind ik jammer!

   Like

   • Joyce zegt:

    Zeker niet zomaar nee gezegd.
    Veel over nagedacht, al mijn voor en tegens op een rij en tot de conclusie gekomen dat ik niet de persoon ben voor borstvoeding.
    Ik zie het ook niet als een feit dat borstvoeding beter is, kunstvoeding vind ik net zo goed 🙂

    Maar zoals de een voor is, de ander tegen kun je daar lang of kort over praten maar blijft voor ieder zijn eigen keus het best 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s