10 tips voor Hoe overleef ik een vliegreis met een jong kind?

Met de meivakantie in aantocht gaan er weer aardig wat gezinnen op vakantie en mogelijk ook vliegen. Lange vluchten met kinderen worden vaak vermeden, maar het hoeft echt geen drama te worden. Wij hebben meerdere keren een vlucht van 9.5 uur naar Curaçao overleefd. In deze blog geef ik tips uit eigen ervaring met betrekking tot de voorbereiding en de vliegreis om de vlucht zo aangenaam mogelijk te maken. – Nethanja

IMG_4903[5965]

1. Vliegtuigmaatschappij en babywiegje

Kijk goed welk vliegmaatschappij wat biedt voor kinderen. Onze ervaring op lange vluchten met een kind is dat KLM erg prettig is. Dit onder andere vanwege de in de prijs inbegrepen bagage, maaltijden, drankjes en entertainmentsysteem. Daarnaast heeft KLM een aantal speciale ‘familieplekken’. TUI heeft deze bijvoorbeeld niet en moet je bagage los bijboeken. De ‘familieplekken’ bij KLM hebben de mogelijkheid voor een babywiegje wat geschikt is voor kindjes van maximaal 65 cm en 10 kilo. Hier kan je naar informeren na het boeken van de tickets. Als je kinderen hebt die niet meer in zo’n wiegje mogen, dan kan je zo’n plek helaas niet reserveren. Vraag er eventueel wel naar bij het inchecken of aan de stewardess in het vliegtuig.

2. Zitplek kiezen

Betaal wat extra en kies je eigen stoelen. Dit zorgde voor rust omdat je anders pas bij het inchecken een stoel kan kiezen of krijgt toegewezen en moet hopen op een goed plekje en mogelijk zit je niet eens bij elkaar. Kies met kinderen voor een plek aan het gangpad. Je hoeft dan niet steeds aan de persoon naast je te vragen of je er langs mag. Dit geldt uiteraard ook voor verschonen, benen strekken en een bezoekje aan het toilet. Of als je kind een rondje wilt lopen/kruipen door het vliegtuig.

3. Buggy

Vertrek op tijd van huis. Zorg niet voor onnodige stress, want je kan beter nog even wat tijd op het vliegveld doorbrengen dan de reis slecht beginnen. Je hoeft je kind dan echt niet de hele tijd te tillen op het vliegveld, want je mag van je buggy of kinderwagen gewoon gebruik blijven maken, want deze krijgt een bagagelabel. Bij de gate, vlak voor je het vliegtuig instapt, leg je de buggy op de aangegeven plek neer en dan wordt hij als laatst in het vliegtuig ingeladen. Op bestemming aangekomen staat hij weer klaar op een aangegeven plek. Natuurlijk erg fijn als je kindje nog niet zelf kan lopen, moe is of je bij aankomst lang moet wachten op de bagage.

4. Als eerste instappen

Bij veel vliegmaatschappijen hebben mindervaliden en gezinnen met kinderen voorrang bij het instappen in het vliegtuig. Let op, dit wordt omgeroepen. Je hoeft dan niet in de rij te staan met mensen die allemaal zo snel mogelijk het vliegtuig in willen, maar je kan op je gemak met de buggy richting het vliegtuig lopen. Je stapt dan in en je kan zonder dringen of moeilijk doen je spullen in de bagagebakken leggen en alvast gaan zitten voordat de hele stoet het vliegtuig in komt. Het nadeel is dat je langer in het vliegtuig zit dan wanneer je als laatst komt, maar voor ons weegt dat niet op tegen de voordelen.

5. Handbagage voor vermaak

Tijdens het vliegen met een kind heb je meestal weinig tot geen tijd voor jezelf. Neem voor jezelf dus niet al te veel mee, want hier loop je alleen mee te sjouwen. Heb je wel wat tijd voor jezelf, dan heb je vast je telefoon met bijvoorbeeld muziek bij je. Daarnaast heeft KLM een entertainment systeem met films en series, zelfs voor kinderen. Voor onze dochter hadden we daarom speciaal een koptelefoon gekocht die ze past. Neem voor je kind uiteraard wel vermaak mee. Koop iets nieuws zodat ze daar even mee zoet zijn. Een magnetisch tekenbord is handig omdat je dan geen rondvliegende potloden hebt en bijvoorbeeld wat kleine boekjes.

IMG_6474[5964].JPG

6. Kinderkoffer

Voor kinderen bestaat er een leuke kinderkoffer, bijvoorbeeld de Trunki. Er zitten wieltjes onder en je kind kan er op zitten als je over het vliegveld loopt. Onze dochter vond het fantastisch. Ze zat er dan ook super trots met een grote glimlach op en had van iedereen de aandacht. Stop alles voor je kind hier in en je hebt alles bij elkaar. Vergeet niet voldoende luiers en eventueel extra kleding mee te nemen in het geval van ongelukjes.

7. Eten meenemen

Heel veel mensen denken dat je geen eten mag meenemen. Dit mag gewoon, maar kijk wel uit met verse producten. Voor kinderen waar niet een eigen stoel voor is betaald, is er geen eten geregeld in het vliegtuig. Neem dus lekkere tussendoortjes mee, maar let op met suiker anders slapen ze zeker niet. 🙂 Er zijn bijvoorbeeld lekkere suikervrije kokoskoekjes en als avondeten heb je verschillende maaltijden in handige meeneemverpakkingen zoals spaghetti van Ella’s kitchen. Glazen potjes zijn niet zo handig.

8. Opstijgen en dalen

Voor het opstijgen en dalen is het handig dat kinderen drinken vanwege de druk op de oren. Wanneer ze namelijk slikken is dit veel minder of helemaal niet. Het drinken van water of iets anders zijn ze al snel zat en dan is de druk nog niet voorbij. Probeer daarom eens knijpfruit, breaker of danoontje in een knijpverpakking. Ja hier zit suiker in, maar het is voor een goed doel. Heeft je kind nog een speen of krijgt je kind nog flesvoeding dan kan dat ook.

9. Kleding

Het is slim om na te denken over wat je aantrekt in het vliegtuig aangezien het op een bestemming als Curaçao wel erg warm is in je spijkerbroek en trui. Trek als vrouw bijvoorbeeld een rok met legging aan en doe slippers in je handbagage. Vlak voor het dalen kan je je omkleden en hoef je alleen je legging uit te trekken en je schoenen voor slippers te wisselen. Voor je kind kan je hetzelfde doen. Bij een meisje is het handig want je trekt gewoon een maillot onder een rokje of broekje aan, een vestje over een shirtje en trekt deze voor aankomst uit en de terugweg precies andersom.

IMG_6458[5966].JPG

10. Eenmaal aangekomen

De overkoepelende tip als je gaat vliegen met een jong kind of baby is zorgen voor een goede voorbereiding en rust bij jezelf. Go with the flow. Laat het over je heen komen en leer van de dingen die er mis gaan, dus probeer het negatieve te zien als iets positiefs. Is het dan toch nog een vervelende reis geworden. Geloof me, je bent de reis zo vergeten zodra je op bestemming bent aangekomen.

Heb je vragen, stel ze dan gerust. Je kan mij ook volgen op Instagram en mij een privé bericht sturen.

Liefs Nethanja

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s