Het beste voor je kind

Ik ben ervan overtuigd dat elke ouder een weloverwogen keuze maakt over de manier van opvoeden van hun kind(eren). Maar waarom zijn de keuzes die anderen maken voor sommige mensen een reden om daar ongevraagd én ongefilterd op te reageren?Vandaag deel ik met jullie mijn grootste frustratie op social media en vertel ik over onze keus in de opvoeding. – Mandy

KEUZES EN DE MENING VAN ANDEREN

Borstvoeding of flesvoeding, wel of geen suiker, inenten of niet inenten… en zo zijn er nog veel meer grote en kleine keuzes die je als ouder maakt bij het opvoeden van je kind(eren). Keuzes waarover nagedacht moet worden en die je niet klakkeloos neemt. Want iedere ouder wil het beste voor zijn of haar kind, daar bestaat geen twijfel over.

Toch lijkt het in deze tijd soms lastig om compleet jezelf te kunnen zijn en open kaart te spelen over de keuzes die je maakt en die voor jou goed voelen. Want iedereen lijkt wel een mening te hebben over een ander. Wie mij een beetje kent weet dat ik een open boek ben en natuurlijk heb ik ook een mening over keuzes die andere maken maar ik zou deze nooit via social media kenbaar maken.

SOCIAL MEDIA

Waarom zijn de keuzes die je maakt een reden voor anderen om daarop afkeurend te reageren? Waarom voelen mensen de behoefte zich te uiten op een manier die voor een ander kwetsend kan zijn. Waarom laten we elkaar gewoon niet in elkaars waarde en houden we deze mening voor ons? Allemaal vragen die ik mezelf stel als ik bepaalde comments voorbij zie komen op social media.

Zo was ik bijvoorbeeld compleet geschokt over de felle discussie die heerste toen Hema besloot hun kinderkleding geen jongens of meisjes stempel te geven maar de afdeling kinderkleding gewoon “kind” te noemen. Woorden als “de wereld is gek geworden” en “waarom moet iedereen zich aanpassen aan een hele kleine groep in de samenleving” waren voor mij onbegrijpelijk. Want wat is er nou precies zo erg? Je kunt toch nog steeds de kleren kopen die je bij jouw kindje vindt passen zonder dat iemand verteld of het voor een jongen of een meisje is?

Al vanaf dat ik me kan herinneren koop ik unisex kleding voor Aiden en shop ik ook regelmatig op de meisjesafdeling van de Zara of H&M. No need te freak out lijkt mij. Een tijdje terug werd een vriendin van mij bekritiseerd over het feit dat ze haar zoontje van anderhalf nog borstvoeding geeft. Met woorden als “dat kind aan je tiet laten zuigen”. Naar mijn idee zit daar geen fatsoenlijk woord bij en wat geeft jou het recht om op die manier te reageren.

9AE44C58-3880-4531-B6B3-12A6FF064A23[6719]

GROTE JONGENS HUILEN NIET

Meisjes houden van roze en barbies en jongens van blauw en auto’s. Natuurlijk is hier niks mis mee als dit voor jouw kindje opgaat, maar er zijn genoeg kinderen die hele andere voorkeuren hebben. “Ik ga een jongen geen pop cadeau geven!” was het antwoord toen ik vertelde wat Aiden nog graag voor zijn tweede verjaardag wilde.

Dit was de eerste keer dat ik geconfronteerd werd met wat voor mij de normaalste zaak van de wereld is en werd ik me bewust van het feit dat wij de opvoeding van Aiden misschien anders aanpakken als anderen. Tegenwoordig noemen ze dit gender neutraal opvoeden; het geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwen en bepaalde sociale-, gedrags-, en identiteitsaspecten niet toekennen aan het man- of vrouw zijn. Voor mij onnodig om hieraan een naam te geven, maar goed het is zoals het is, denk ik.

Zonder daar teveel over uit te wijden betekend dit voor ons dat we willen dat Aiden zich in alle vrijheid kan ontwikkelen en kan ontdekken wie hij als persoon is en waar hij van houdt. Aidens lievelingskleur is roze, hij draagt graag nagellak en wordt blijer van een barbiehuis dan van een raceauto. Of dit zo blijft of nog gaat veranderen, voor ons is dit helemaal oké. Helaas zijn de meningen van buitenaf zijn soms kwetsend en erg kortzichtig.

Ik wil mijn kind beschermen voor alle negativiteit maar wil niet dat hij zich anders voor moet doen dan hij is. Ik vind het soms lastig hiermee om te gaan. Er is mij wel eens door een wildvreemde gevraagd of Aiden niet liever een meisje wilt zijn. Nog voordat ik antwoord kon geven kreeg ik een complete analyse van een documentaire die ze had gezien over transgenders en hoe heftig dit wel niet was voor de mensen eromheen. Ik wist niet wat ik hoorde…

INVLOED VAN SCHOOL

Sinds Aiden op school zit merk ik dat hij steeds vaker thuis komt met de vraag wat voor jongens of meisjes is. Hij mocht namelijk geen Elsa puzzel maken van een klasgenootje omdat hij een jongetje is, maar aan de andere kant ook niet meedoen met voetballen omdat hij dat niet goed kan.

Soms wil hij zelfs zijn favoriete kledingstukken niet meer aan omdat hij bang is om uitgelachen te worden op school. “Die doe ik wel aan in het weekend” zegt hij dan. Ik vind het pijnlijk om te zien hoe vroeg dit al begint en hoe kinderen van vier jaar al onderscheid maken in wat voor jongens of meisjes zou moeten zijn. Maar helaas verander ik hier niets aan.

8CF020ED-24F5-449D-912A-FE2017645265[6718]

Hoe ga jij om met de ongefilterde mening van buitenstaanders en welke keuzes heb jij als ouder gemaakt voor je kindje(s) die anderen soms niet begrijpen? Laat het me weten in een reactie onder de blog of in de comments op social media. But stay nice 😉

Liefs Mandy

 

 

4 gedachtes over “Het beste voor je kind

 1. Tessa zegt:

  Lieve Mandy en uiteraard Aiden. Jullie doen het hartstikke goed. Er zijn jongens meisjes en meisjes jongens. Mijn oudste doet zelden mee met voetbal omdat hij “er niet goed genoeg is”. Wel klimt hij in bomen en sloopt hij zn schoenen maar komt nooit thuis met een gat in zn broek. Hij speelde één keer met poppen toen hij kleiner was en heeft een keer nagellak gedragen. Zwart. Met glitters hihi. Verder draagt hij altijd jongenskleding maar nooit spijkerbroeken want dat is nu eenmaal wie hij is.

  De jongste stopt elke avond zn teletubbies in bed. Deelt kusjes en knuffels uit en draagt ook wel eens meisjes kleding. Gewoon, omdat het leuk staat en het lekker zit. De enige keren dat ik daar commentaar over kreeg was wanneer hij een staartje droeg maar ook dat was uit praktische overwegingen. Ook speelt hij met auto’s, treinen en is het een echte waterrat itt zn broer. Is hij nu een meisjes jongen? Ik heb geen idee maar weet wel dat ik, en jij ook, altijd respect zal hebben voor de mening van onze kindjes en de keuzes die zij nog gaan maken. We houden onvoorwaardelijk van ze en zorgen ervoor dat ze zich veilig en geliefd voelen en dat is naar mijn mening het enige wat telt. Lekker boeiend waar ze graag mee spelen, als ze maar zichzelf kunnen zijn en leren dat dit oké is.

  Geliked door 1 persoon

 2. Emy zegt:

  Och wat een narigheid zeg! Mooi geschreven…. en ben het helemaal eens met wat je zegt. Mensen houden van stempelen en bemoeien in de breedste zin van het woord. Hier hebben ze ook een keukentje en schoonmaak spulletjes. Toevallig ook een nageltje gelakt. Eentje was genoeg, oké. Het zijn hier wel echt auto en dino jongens. Maar heb ze ook mijn babyroze my little pony’s aangeboden. Het is zo belangrijk dat ze weten dat ze zichzelf mogen en kunnen zijn. Dat wil toch iedereen?! Xx

  Geliked door 1 persoon

 3. Annemiek zegt:

  Toen wij voor onze zoon voor zijn 2e verjaardag een thee servies vroegen kregen we ook rare reacties.. en dat hij op het moment niks liever doet als spelen met de poppenwagen van zijn kleine zusje is blijkbaar ook vrij apart.. laat hem toch lekker!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s