Project plantenbakken maken

Al vijf jaar wonen we in ons huisje. De voortuin hebben we gelijk aangepakt. Mooie tegels in het looppad, een mooi randje en de rest vol met grind. Een prima tuin. Maar best wel saai. En al heel lang zeggen we tegen elkaar dat er iets in moet komen. Nu zag ik ergens dit idee en hebben man-lief en ik dit idee gerealiseerd. Twee mooie nieuwe plantenbakken van steigerhout. En vandaag leg ik jullie in 6 stappen uit hoe je deze bakken kunt maken.

7P1A9097

Voor het maken van twee plantenbakken van 50x50x50cm heb je nodig:

 • 9/10 Steigerhouten planken. (Kleur naar keuze)
 • Schroeven.
 • 20 kleine latjes van 45 cm lang.
 • 18V accudecoupeerzaag (BLACK + DECKER)
 • 18V accudetailschuurmachine Mouse (BLACK + DECKER)
 • 18V Brushless accu klopboormachine ( BLACK + DECKER) Kan schroeven/boren in hout en metaal en ook boren in steen.
 • Nietpistool.
 • Vijver plastic.
 • Worteldoek.
 • 40 L Hydro korrels. (Bij Hornback is dit 1 zak)
 • Potgrond.
 • En uiteraard plantjes voor in de bakken.
 • Ohja, en een handige man is mooi meegenomen. Alhoewel ik dit als vrouw natuurlijk ook prima zelf had kunnen doen.

Stap 1

Je begint uiteraard met het op maat maken van de steigerhouten planken. De planken kun je kopen bij o.a. Karwei of Hornbach en zijn 2,5 tot 3 meter lang. Afhankelijk van waar je ze koopt.

Zaag de planken met de accudecoupeerzaag in planken van 50 cm lang. Voor één bak heb je 12 stukken nodig.


Stap 2

Met de accudetailschuurmachine Mouse maak je alle randen weer helemaal glad. Geen scherpe splinters en uitstekende stukjes. Vooral omdat er bij ons kinderhandjes mee willen helpen met de plantjes planten vind ik dit stuk erg belangrijk!

7P1A9093


Stap 3

Zaag de latjes met de accudecoupeerzaag in stukken van 45 cm lang. Deze bevestig je vervolgens aan de binnenkant van de planken om de steigerplanken vast te maken aan elkaar. Dit doe je weer met de accu klopboormachine.

Heb je dit af? Dan maken we er een bodem in. Je bevestigt de op maat gezagen steigerplanken zo aan de onderste latjes van de zijkanten. Voor extra stevigheid zou je hier nog een latje over kunnen bevestigen.


Stap 4

Zaag een steigerhouten plank door de midden. Deze plank gaan we gebruiken om de bovenkant af te werken. Je zaagt ze door de midden en vervolgens zaag je ze schuin zodat ze in elkaar vallen. (Daar zal vast een prachtig duur bouwvakkers woord voor zijn. Maar hé, je begrijpt wat ik bedoel toch? Zo niet dan zie je het nog op de foto hieronder.)


Stap 5

De bodem van de bak krijgt een worteldoek. Deze hebben we erin vastgeniet met een nietpistool. De zijkanten hebben vijverzeil nodig. Dit omdat het vocht dan niet gelijk in de planken trekt.

Heb je dit gedaan? Dan is het tijd voor de Hydro korrels en het potgrond.


Stap 6

Tadaaaa, en nu komen we bij (stiekem het leukste en) laatste deel. De bakken mogen gevuld worden. Alleen het uitzoeken van de plantjes was al een feestje. Samen met de kindjes zochten we zorgvuldig alles uit wat erin mocht komen.

En dan samen alles erin zetten. Sophia was helemaal trots dat ze mee mocht helpen en iedereen mocht aanhoren dat zij de plantjes erin had gezet. Haar prinsessenknuffel ‘Sessie’ kreeg zelfs een eigen stoel en mocht toekijken.


Een iets ander blogje dan dat je normaal gewend bent van ons maar ik deel graag mijn creatieve uitspattingen. Na vijf jaar hebben we eindelijk onze voortuin wat opgevrolijkt. Ik ben er helemaal blij mee. Sophia is trots dat ze mocht meehelpen en manlief is mijn held voor het helpen.

Ben je nou nog op zoek naar een leuk Vaderdag cadeau? Dan zijn deze werk tools van BLACK + DECKER natuurlijk super geschikt! Of gewoon voor een verjaardag. Of lekker voor jezelf.

Liefs Sanne

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met BLACK + DECKER en door mijn handige knappe man.

2 gedachtes over “Project plantenbakken maken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s