Het leed dat na-de-bevalling heet

Bevallingsverhalen. Je vind er honderden op internet. Maar échte verhalen over de ongemakken en kwaaltjes in je kraamweek lees je maar weinig. Dus schrijf ik er juist over! Al mag je dit stuk best met een korreltje zout nemen en het wil natuurlijk niet zeggen dat je van al deze ongemakken last gaat krijgen. Maar misschien ook wel, en dan ben je nu al ietsjes voorbereid.

Kraamtranen

Zo rond de 3e, 4e of 5e dag na je bevalling is het tijd voor de kraamttanen. Geef je hormonen maar de schuld want die zijn ook de schuldige in dit geval. Je kunt gaan huilen om niks. Nouja, omdat de filet americain op is bijvoorbeeld. Of net als ik, gewoon omdat je zó gelukkig bent. Dus.. Oh en heb je een leuke kraamhulp? Grote kans dat je een huilbui krijgt als ze weer gaat. Ook dat is normaal. Ik moest ook huilen toen ik weer zelf de was moest doen. (En ook omdat ik onze gesprekken en gezellige kopjes thee samen ging missen hoor Corina😉)

Hechtingen checken

Heb je geen hechtingen? Dan heb je geluk. Ik was helaas bij alle drie de bevallingen de Sjaak. En ookal liep ik bij deze laatste bevalling ‘maar’ één hechting op. Hij moet toch gecontroleerd worden door je kraamhulp. Dus dan denk je er eindelijk vanaf te zijn, van de mensen die daar beneden willen kijken en voelen, krijg je dit. Iedere dag weer.

Vloeien en stolsels

Uhh wat? Ja precies. De plek waar de placenta van je baarmoeder is losgelaten is nu een wond. En doordat je baarmoeder super goed doorbloed is, bloed jij dus ook. Dit kan wel tot 6 weken duren. En geloof me, die grote kraamverbanden uit je kraampakket ga je nodig hebben.

Schrik niet als je ook stolsels verliest. Dit is ook gewoon normaal en ze kunnen zelfs zo groot zijn als een mandarijn.. De hoeveelheid bloed is per persoon verschillend.

Stuwing

Lang leven onze borsten. Behalve tijdens de stuwing. Dan verafschuw je ze. Rond de 3e a 4e dag na je bevalling zul je het krijgen. De melkproductie komt op gang en je borsten worden watermeloenen. Stuwing is te herkennen aan warme, pijnlijke en/of gespannen borsten. Ineens 2 cupmaten groter hebben is ook wel een herkenningspuntje van stuwing. Soms merk je alleen dat je borsten wat gespannen zijn. Maar je borsten kunnen ook zó groot en pijnlijk worden, dat je voedingsbh niet meer past en het lijkt alsof je borsten ontploffen. Het moge duidelijk zijn dat dat laatste in mijn geval was.

Probeer je kindje vaker aan te leggen en als dat niet werkt kun je eventueel kolven. Een strakke bh hielp ook wel wat om de dames in het gareel te houden en de pijn wat te verzachten.

Ook als je geen borstvoeding geeft krijg je een paar dagen na de bevalling last van stuwing.

7U8A9668.jpg

Rectaal temperaturen

Ja je denkt van de ellende af te zijn he na je bevalling. Maar de kraamhulp controleert ook jou in de kraamweek. Waaronder dus je temperatuur. Dit doen ze het liefst rectaal. En als je net als ik wat koorts krijgt dan controleren ze je twee keer per dag. En het is wel waar wat ze zeggen hoor. Na een bevalling denk je ook hierbij, ach fackit kom maar door met die thermometer.

Naweeën

Watte? Nou naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder sneller weer samentrekt en zijn eigen vorm aan neemt. Geef je borstvoeding? Dikke kans dat bij iedere keer als je aanlegt je een na weeë krijgt. Dat is een trucje van de natuur. Maar bloedirritant natuurlijk. Ik had er erg veel last van de eerste week. Sommige zelfs zo pijnlijk dat ik weer zat te puffen. Na een week heb ik ze gelukkig niet meer gehad.

Urine en ontlasting

De eerste dagen na je bevalling kan plassen een branderig gevoel geven. Als je huid daaronder wat scheurtjes heeft opgelopen dan zal dat branden natuurlijk nog iets erger zijn. Tip van flip: plas in de douche als je schade down there te erg is.

Meestal komt je ontlasting pas na een paar dagen weer op gang. Je kraamhulp zal hier ook naar vragen. ‘Goedemorgen Sanne, heb je toevallig al gepoept?’

7U8A9518.jpg

Ik hoop dat je nu een iets realistischer beeld hebt van de roze wolk en die eerste kraamweek. Misschien heb je er weinig last van. Maar je bent nu in ieder geval voorbereid 😉

Liefs Sanne

5 gedachtes over “Het leed dat na-de-bevalling heet

  1. Tineke zegt:

    Haha zo waar dit! De eerste babytijd is zo mooi en bijzonder! Maar ik was altijd blij dat mijn lichaam weer een beetje ‘normaal’ werd en al die klachten van het bevallen etc. achter de rug waren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s